Kształtowanie drzewek - Ficus Retusa
Anonymous - 2010-11-07, 12:45 Temat postu: Ficus Retusa Zrobiłem sobie przed Wielkanoca szczepke Ficusa. Rosnął on sobie do wakacji kiedy został przesuszony, na szczescie nic mu sie nie stało. Jak widać siedi sobie w jogobeli ma mocny system korzeniowy bo co jakis czas zmniejszalem pojemniczek i ma naprawde geste korzenie, chciałem go uformowac na styl kaskadowy, pochyły nieregularny itp. Pogrubiłem troszke jego pień, i wyciąłem jeden mały listek żeby nie rósł w góre, nie jest to drzewko tylko taka malutka szczepka, na lisciach te biale kropelki to osad od wody kiedy skrapiałem moje małe palemki, kapneło troche na Ficusa. Przedstawiam tez muj 3 tygodniowy złobek z młodziutkim granatem.
No i prosze was drodzy koledzy, co polecacie z tym Ficusem tzn jaki styl, no i prosze tez o rysunki. Pzdr Error ( Tomasz )
TigerStyle - 2010-11-07, 16:39
Myślę, że on jeszcze potrzebuje kilku lat zanim można będzie go zacząć kształtować.
MOD: Post ItalianCoopera został usunięty z powodu "niskiego poziomu intelektualnego"
wesoly - 2010-11-07, 16:49
Poprzedze naszych bardziej doświadczonych kolegów bo czytam to forum od jakiegoś czasu i myślę, że znam odpowiedź na twoje zapytanie ^^
Opiekuj sie nim przez kilka lat i narazie zapomnij o formowaniu bo to sadzonka jest a nie drzewko Kup sobie drzewko w szkółce albo supermarkecie i poćwicz na nim, a za te pare latek fikusik dorośnie i wtedy będziesz mógł na nim wypróbować to czego na innych się nauczyłeś
Anonymous - 2010-11-07, 19:45
Napisałem przcież ze nie jest to drzewko tylko mała sadzonka, posiadam carmone, ficusa retusa tego dużego, robie tez co jakis czas sporo sadzonek, jak widac z zdjeciem z granatem.
Owinąłem pień drutem cynkowym, bedzie problem z odwijaniem, przeniosłem ją do podobnej wielkosciowo doniczki ceramicznej. Mam tez mały lasek z takich 12 cm palmek, na razie nie jest w doniczce ceramicznej tylko w plastikowej.
ItalianCopper czemu akurat styl kaskadowy?
No i powracając do watku jaki rosliny mam to sa tż tam 12 rodzaji kaktusów kilka bukszpanow na dworze, no i jałowca ale jest w fazi drutowania, przycinania,i formowania czyli stan nie do pokazywania bo si jeszcze ktos zrazi do bonsai.
A jak zostawie je bez drutowania itp. do 4-6 lat to wyrosie krzak tak jak mojej babcii.
Pzdr Error
P.s Posadziłem przd chwila 7 nasionek granata, ktore w przyszłości pozkręcam je ze sobą.
peper50 - 2010-11-08, 16:59
Pozostawia się rośliny na kilka sezonów z jakiegoś powodu. Teraz jest zdecydowanie za wcześnie na cokolwiek. Właśnie dlatego powinieneś pozwolić roślinie samej rosnąć i niech sama decyduje o tym. Po ładnych paru latach roślina nabierze obwodu, grubości wysokości, przyrostów i wiele wiele innych aspektów które będziesz mógł wykorzystać do formowania.
W chwili obecnej jak dla mnie może to być każdy styl. NIC tutaj nie widzę. Po paru latach gdy coś z sadzonek wyrośnie będziesz mógł zauważyć atuty rośliny i wykorzystać je/dopasować do stylu. Bo prawda jest taka, że to nie roślinę dopasowujesz do stylu a wybierasz najbardziej odpowiedni styl dla danej rośliny.
Oczywiście mając sadzonki które łatwo się wyginają i formują możesz NA SIŁĘ pozwalać roślinie rosnąć tak jak Ty chcesz. Nie kojarzy mi się to jednak ze sztuką bonsai. Ja jestem za tym, żeby roślina sama wybrała styl a ja jej tylko pomagam w nabraniu formy. To jest się nazywa szacunek. Ale Twój wybór. Pozdrawiam.
Anonymous - 2010-11-10, 14:44
Oczywiście peper50 zgodze sie z tobą, a wiec poczekam kilka latek ( toz to przecie krótko)
I wtedy pomuslę nad stylem rosliny, albo inaczej do przypasowania stylu do rosliny.
Pzdr error
|
|
|