To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - odrost

Anonymous - 2010-11-04, 12:23
Temat postu: odrost
Prosze mi powiedziec co zrobic z tym 20cm-wym odrostem?
TigerStyle - 2010-11-04, 14:02

Ciach...i po sprawie wedlug mnie :-)
SirDejw - 2010-11-04, 20:51

Nie koniecznie. Ten młody długi pęd jest dowodem, że twoja karmonka ma się dobrze. Na twoim miejscu zostawiłbym go i przyciął wczesna wiosną razem z innymi które prawdopodobnie się pojawią. Roślina wypuściła pędy więc dobrze by było pozwolić jej skorzystać z nowych przyrostów. Jeżeli będziemy przycinać drzewko co drugi dzień to nie będzie się ono mogło rozwijać i ostatecznie padnie.
TigerStyle - 2010-11-04, 21:22

SirDejw dzięki za poradę. Sam mam podobny odrost na swojej karmonie (nie jest tak duży) i ogólnie sam planuję go zostawić do wiosny. Nic nie zamierzam przycinać do wiosny, chce aby pień przytył.

Swoją będę prowadził w stylu broom. Być może w dalekiej przyszłości jako cascade, gdyż ma bardzo obiecujący odrost, który sam rośnie w dół. Rośnie sam ładnie, ale niestety z górnej partii drzewka. Zobaczymy z czasem.

Jeszcze raz dzięki za informacje, iż tego typu odrost jest oznaką zdrowia.

Pozdrawiam

Anonymous - 2010-11-04, 21:54

a wiosna jak mocno przyciac?
TigerStyle - 2010-11-05, 08:49

Widać, że roślina w gruncie rzeczy jest już ukształtowana. Teraz należy jedynie zagęszczać liście więc według po prostu na wiosnę przytnij ją tak, aby pasowała do ogólnego kształu drzewka.