Lecznica - białe szkodniki na carmonie - m±czniak?
Anonymous - 2010-09-29, 09:53 Temat postu: białe szkodniki na carmonie - m±czniak? Witajcie,
Potrzebuje Waszej pomocy. Ostatnio zauważyłam, że moje drzewko-karmona zgubiło parę li¶ci. Li¶cie najpierw zżółkły, potem opadły. Ponieważ straciła ich może 3 w przeci±gu 2 tygodniu nie zmartwiłam się zbytnio. Ale dzisiaj przyjrzałam się jej z bardzo bliska i zauważyłam najpierw na li¶ciach taki biały, mały, lekko podłużny niby pyłek, a potem szczególnie na spodzie li¶ci i na kwiatach biało-kremowe robaczki z do¶ć widocznymi cienkimi nóżkami po bokach. Powiedzcie czy to może być m±czniak czy jaki¶ inny szkodnik?
Z góry dziękuję za pomoc!
loongi - 2010-09-29, 19:46
m±czniak to nie szkodnik tylko choroba grzybowa, a co do tego paskództwa na Twoim drzewku to mog± być mszyce albo wełnowce(nie wiem dokładnie bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia). Na forum znajdziesz jakich srodków używać..
iwan622 - 2010-10-05, 18:58
100% mszyce najlepiej zwalczac je silnym strumieniem wody jednak gdy jest ich zbyt sporo zostaje chemia
Jacek Grzelak - 2013-03-25, 22:29
kilka lat temu walczyłem z tym paskudztwem wszelkimi dostępnymi mi sposobami , ta walka była bardzo nierówna , na moj± niekorzy¶ć , co prawda w dużym stopniu udawało mi się ograniczać ich występowanie (a mowa o mszycach )jednak niestety zawsze po jakim¶ czasie wysypywały się na nowo hmm a wiecie co pomogło zwyczajne mydło ogrodnicze , lub może być kropla detergentu dodana do oprysku chemicznego , 2 opryski w odstępie 12 dni i po kłopocie , to było jakie¶ 8 -10 lat temu , od tamtego czasu więcej się nie pojawiły DRANIE
Benjamin - 2013-04-05, 16:35
Ja na swoje mszyce używam...biedronek. Oczywi¶cie w okresie ciepłym wiosna, lato...choć z t± wiosn± to wiadomo jak teraz jest. Wsadziłem drzewko pod akwarium, tam wsadziłem około 10-15 biedronek ze specjalnej fermy( koszt ok. 5-10zł opak.). Polecam, w ci±gu 3-7dni mszyc nie było i nie ma...oby tak zostało
silesian - 2013-06-15, 12:49
Witam rozpoznaje może kto¶ co to za dziadostwo ?
na zoomie widać dokładniej wygl±dem przypomina m±czniaki ale się nie znam
MaciekMM - 2013-06-15, 13:57
A nie jest to mszyca? Wywal krzaka na dwór a dobior± się do intruzów naturalni wrogowie
Pit-B - 2013-06-15, 15:25
https://www.google.pl/sea...iw=1143&bih=496
Z tym dworem to bym się tak nie rozpędzał, dworzanie się bawi± i nie maj± czasu na walkę z szkodnikiem. Oprysk, nic innego nie pomorze.
armin - 2013-06-16, 09:03
silesianie zza monitora , popatrz dwa posty wyżej. Radziłbym zastosować ten sposób jak najszybciej, bo to draństwo szybko się rozprzestrzenia i może narobić niezłych szkód.
|
|
|