Pozyskiwanie materiału na bonsai - Rozmnożenie mandaryny
ItalianCopper - 2010-09-26, 07:28 Temat postu: Rozmnożenie mandaryny Dzień dobry
Mam frapujące mnie pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi u wuja googla. Do rzeczy, posiadam mandarynkę, która przez moją niewiedzę przybrała nieładny rozkład gałęzi i trzeba będzie zrobić grubsze cięcia. Czy jest możliwość wykonania u cytrusów odkładu powietrznego? Czy może będzie się dało ukorzenić odciętą gałąź o średnicy około 2cm?
Z góry dziękuję za jakieś konkrety
Z poważaniem, Mateusz Omański
peper50 - 2010-09-26, 10:35
Też ma mandarynki niestety żadnych informacji na google również nie znalazłem... myślę, że odkład powietrzny da się zrobić jednak pieniek musi być grubszy niż 2-3 mm jak u młodej sadzonki.
ItalianCopper - 2010-09-27, 15:30
No u mnie z tym problemu nie ma bo jak napisałem gałąź ma około 2CM grubości także spróbuję. Jak się nie uda to trudno, uciacham. C'est la vie!
Tak czy siak dopiero po zimowaniu się za to wezmę dlatego jeśli jest tu ktoś kto jest już doświadczony w tym temacie to proszę o wypowiedź
radosai - 2010-11-03, 09:48
Witam podrzucam artykuł: na przykładzie cytryny, oraz tekst podany za (http://ogrod.to.jest.to/rosliny/cytryna.htm)
"rozmnażanie: najlepiej przez sadzonki półzdrewniałe w okresie wiosennym. Można wysiewać nasiona w podłoże piaszczyste, ale rośliny takie kwitną dopiero po kilkunastu latach. Rozmnaża się też przez odkłady ziemne i powietrzne." mam nadzieję że są to pomocne informacje.
pzdr Radek K.
ItalianCopper - 2010-11-03, 19:13
Dzięki za zainteresowanie tematem, wykonam na wiosnę ten odkład i myślę, że coś z tego będzie
Anonymous - 2010-11-09, 22:59
Mam fajną książkę o cytrusach w formie elektronicznej, jak chcesz kontakt - jankowscy1@poczta.onet.pl. Odezwij się to ci ją puszczę
|
|
|