Kształtowanie drzewek - Pigwowiec
iwan622 - 2010-09-21, 20:17 Temat postu: Pigwowiec Witam wszytkich chcil bym na poczatek przedstawic moje kolejne drzewko z kolekcji.
3 letni Pigwowiec Japonski udalo misie w nim ukszataltowac ciekawa forme korzeni ktore przez okolo 2 lata siedzialy w ciasnej donicy
MAcie moze jakies ciekawe propozycje co do korony drzewka
Anonymous - 2010-09-22, 21:23
Witam:) co do korony i jej formowania to raczej powiedzieć mozna niewiele jak dla mnie to tylko tyle zeby się skupić na jej zagęszczeniu a nie na formowaniu bo jak narazie to jeszcze malo zieleni jak na formowanie. Ale drzewko zapowiada sie ciekawie ja bym je dal na wiosne do dużej donicy albo gruntu żeby troszke zgrubl i sie zagęścił wtedy dopiero formować. ale to tylko moje zdanie pozdro
iwan622 - 2010-09-23, 05:34
mozna sprobowac i tak z poczatku mialem zamiar odciac glowna galaz i starac sie go od samego dolu formowac
Anonymous - 2010-09-28, 21:13
moim zdaniem najpierw dobrze zastanowiłbym się nad stylem w jakim ma być formowane drzewko i koncepcją drzewka a potem podejmowałybym decyzje o bardziej drastycznych cięciach bo takie formowanie bez koncepcji to jak szukanie wiatru w polu jak wybierzesz styl njalepszy dla swojego drzewka wtedy można dalej dyskutować o cieciu.
iwan622 - 2010-09-29, 09:59
stylem ktory wybralem dla drzewka jest Moyogi dlatego pytam o formowanie i ciecia
Anonymous - 2010-09-29, 21:38
moyogi. . . oki tylko troche mi to nebari do niego nie pasuje bo w tym stylu ma być mocne i dobrze rozwiniete. . .ale to zawsze można jeszcze wypracowac co do reszty to sprawe cięci też bym przemyslał czy się opłaca bo jak się pię w miarę dobrze zwęrza ku gorze (na zdjęciach tego dokładnie nie widac) to bym się z tym powstrzymał a skupił bardziej na ruchu pnia puki jest jeszcze cienki wprowadzić ruch pnia i wtedy wyciać zbedne galezie po wewnętrznych stronach wygięć i dac koledze spokojnie rosnć i grugnąć poczytaj jeszcze troche o tym stylu w literaturze to może samemu nasuną Ci się jeszczejakieś wnioski
iwan622 - 2010-09-30, 09:03
znam ten styl bardzo Dokladnie. no teraz to trochę zmienia się wszystko Hmm jaki wiec styl najlepiej pasuje do nebari .? na 100% odpada miotelka nie podoba mi się ten styl
Anonymous - 2010-10-01, 10:40
Skoro styl znasz dobrze sugestia o nebari powinna się sama nasunąć. . . co do innego stylu to pomysłu konkretnego nie mam o czymś dokładnie bo w realu drzewko może troszke inaczej się prezentować. . .jedyne co mi przychodzie do glowy tak na pierwszy rzut oka (comi do głowy przyszło po oglądnieciu zdjęć) to drzewko posadzone na kamieniu Sekijoju. . .ciekawa forma poskręcanych dlugich korzeni, gdyby je ładnie rozłożyć wokól kamienia moglo by to fajnie wyglądać. . .do tego drzewko formować na niskie rozlożyste i prawie zaoszczędzisz mu grubego cięcia. . . z tym że radze wcześniej sprawdzić czy gatunek się dotego stylu nadaje bo nie mam bladego pojecia
wog - 2010-10-01, 12:35
obetnij te paskuskudne korzenie, wsadz w duuza donice i zapomnij o nim na 4 lata
Anonymous - 2010-10-04, 20:01
szczerzeto "wog" ma racje korzenie można smiało obciąć, przy wiosennym przesadzaniu do bużo większej dinicy podłożyć mu cos pod korzenie (np jaką płytke itp) tak żeby się korzenie płytko rozchodzily i ukształtowało się ładne nebarii, i dać mu spokojnie rosnąć przez pare lat zagęszczjąc tylko korone a potem się zibaczy
iwan622 - 2010-10-05, 17:38
no ok wiec czas czekac do wiosny a potem sie zobaczy jak to bedzie
|
|
|