To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Azalia japońska - jak kształtować?

Anonymous - 2010-09-20, 17:28
Temat postu: Azalia japońska - jak kształtować?
Witam, moja azalia ma ok. 60cm wysokości i na razie dwa odgałęzienia u podstawy - jedno to drugi pień (wyrasta z tego samego poziomu, co pień główny), drugie - wyrasta na wysokości ok. 2-3cm licząc od podstawy pnia głównego. Chciałabym, żeby "gotowa" roślina miała ok. 50-60cm i miała układ gałęzi podobny jak drzewko z 1 foto; mogłaby też mieć odgałęzienie z boku jak ta z foto 2:

Nie wiem tylko, co ciachnąć, by uzyskać mniej-więcej podobny efekt za paredziesiąt lat - ten cieńszy pień, czy tę gałąź, która wyrasta z pnia głównego? Skrócić czubek, czy na razie zostawić i co z tym, co zaznaczyłam na czerwono - ciachnąć czy zostawić?

radosai - 2010-09-20, 19:18

Witaj.
Hmm.
Ok. Masz bardzo piękne plany co do swojej Azalii. Czeka Ciebie wiele lat dośc intensywnej pracy z tym materiał.
Jak na pewno zauważyłaś Twojemu materiałowi brakuje troszeczkę masy. Moim zdaniem rozpocznij prace nad masą.
To prawie jak kulturystyka: Pierwsze masa później rzeźba.
Co do propozycji Twoich cięć to uważam że powinnaś je jeszcze przemyśleć.Na takim materiale można popełniać błędy. Ale co za dużo to nie zdrowo.
Prace pewnie rozpoczniesz na wiosna po kwitnięciu, więc masz jeszcze czas do zaplanowania dokładnie wszelkich cięć.
Podrzucam Tobie link do pracy jednego gostka. Ważne żeby pamiętać że ta azalia miała uformowany pień i kilka lat trwało wyrobienie większej masy liści.
No a później w ciągu kilku lat.... . A to sobie już zobacz. http://ibonsaiclub.forumo...ighlight=azalea

Najważniejsze że masz ochotę to już dobrze wróży. Teraz życzę już tylko wytrwałości w pracy.

Pzdr.