Podlewanie i Nawożenie - Podlewanie drzewka bonsai wodą z akwarium
Anonymous - 2010-09-19, 11:21 Temat postu: Podlewanie drzewka bonsai wodą z akwarium Na początek chciałbym się przedstawić - nazywam się Grzegorz, na forum trafiłem, gdyż przypadkowo - od tygodnia, jestem właścicielm domowego drzewaka bonsai.
Drzewko zakupiłem na targach "Zoobotanika" gdzie wraz z kolegami z Klubu Malawi wystawiałem akwaria z rybami z naszego biotopu. Mam takie doświadczenia, że woda, którą wylewa się z akwarium podczas cotygodniowych podmianek doskonale nadawała się do podlewania przydomowego ogródka. Pewnie dzięki związką azotowym i innym naturalnym produktom przemiany materii taka woda jest doskonałym nawozem. Moje pytanie brzmi - czy również w przypadku bonsai mogę w ten sposób wykorzytywać (oczywiście tylko część, bo akwarium ma 375l i jednorazowo wymieniam min 60l) wody? Jak podejść do tematu nawożenia - czy oprócz nawożenia wodą z akwarium w tym przypadku będę musiał również stosować jakąś chemię do nawożenia?
slowikp - 2010-09-20, 06:12
Temat poruszany na forum poszukaj.
kk89 - 2010-09-20, 12:54
Ja podlewam co jakiś czasz wodą z akwarium i bonsai dobrze rośnie. Lepiej nie ryzykować i podlewać co jakiś czasz zwykłą wodą z nawożem.
|
|
|