To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Co to za gatunek? - Co to za gatunek...?

Anonymous - 2010-09-18, 11:47
Temat postu: Co to za gatunek...?
Ostatnio kupiłem drzewko. Było opisane jako zelkova jednak mi się wydaje ze to wiąz..

Co o tym myślicie?

Anonymous - 2010-09-18, 15:46

tak to jest wiąz inaczej zwany też Zelkova :)
secio - 2010-09-19, 16:15

Dokładnie wiąz drobnolistny :D
lukipela - 2010-09-19, 17:06

stachu napisał/a:
tak to jest wiąz inaczej zwany też Zelkova :)

Może i jest tak nazywany,ale błędnie bo są to dwa odrębne gatunki.

Anonymous - 2010-09-20, 00:24

Zelkova Serrata to na pewno nie to samo co Ulmus Parvifolia
radosai - 2010-09-20, 18:12

Nazwa zalkova jest bardzo błędnie stosowana w przypadku wiązu drobno listnego. Kiedy spojrzysz na poniższe zdjęcie zelkovy od razu zauważysz wielkie różnice między oboma gatunkami. Wiąz drobnolistny ma zdecydowanie mniejsze liście, których piłkowanie jest zdecydowanie płytsze i gęstsze. No i kształt liścia jest inny. Dla człowieka który potrafi rozróżnić róże od goździka takie różnice są zauważalne, ale tylko kiedy postawisz oba gatunki obok siebie. Sprzedawcy chyba wykorzystują brak wiedzy klientów stosując nazwy zamiennie, ale ważne jest to że te zamienianie powstaje już na poziomie producenta(farmy).

http://upload.wikimedia.o...C_1895-2007.jpg

Powodzenia w prowadzeniu wiąza.

Anonymous - 2010-09-20, 19:08

aż tak na nazewnictwie się nie znam ale sugerowałem się informacjami zamieszczonymi na stronie Pana Pietraszki gdzie w dziale sprzedaż jest zakładka Zelkova a pod nią napis Wiąz Drobnolistny, a stronę Pana Pietraszki uznałem za wiarygodne źródło
radosai - 2010-09-20, 19:36

OK.
To może tak dla porównania jeszcze jeden link do wiąza drobnolistnego:
http://upload.wikimedia.o...sai-27527-3.jpg

Mam nadzieje że różnica jest zauważalna. Co złe to nie ja, ale nazewnictwa to raczej jestem pewien.
Pzdr.