Lecznica - Wiąz drobnolistny-pomocy
Anonymous - 2010-09-13, 19:07 Temat postu: Wiąz drobnolistny-pomocy dostałam w prezencie wiąza drobnolistnego. po 2 tygodniach zaczął tracic liscie az w efekcje jest łysy. możliwe jest ze go przelałam bo były upały więc jest taka mozliwośc.
chciałam bym się dowiedzieć co ewentualnie mogę zrobić czy jest jakaś szansa. kiedys z pewnymi osobami rozmawiałam to jedna poradziła zdrapanie kwałka kory sprawdzić czy jest zielone i jest ciągle łądny jasny intensywny kolor zielony.
dodam wczęśniej miałam problem bo nie miałam drenażu ale już jest drenaz grys na spodzie z1,5cm troche jest go po środku bo wymieszałam go z ziemia i dalam troche na wierzch .
ziemia ma ph 5,5 do 6,0.
Łukasz Czarnecki - 2010-09-13, 20:44
Sprawdź czy ten "grys" nie powoduje zmiany ph podłoża.
Anonymous - 2010-09-14, 16:13
Miałem ten sam problem z moim wiązem. Okazało się, że to wina aklimatyzacji. Szykuj się na świeże, zielone pąki Powinny się już wkrótce pojawić (mimo, że wielkimi krokami nadciąga jesień).
Anonymous - 2010-09-14, 16:38
Tylko nie podlewaj go teraz za mocno, najlepiej gdy ziemia troche przeschnie i niewielką ilością wody dla delikatnego zwilżenia. Roślina nie ma liści więc niemal w ogóle nie odparowuje wody, więc przelewając można doprowadzić do przegnicia korzeni.
Cierpliwości
peper50 - 2010-09-14, 16:51
Trzymasz go w domu?
Anonymous - 2010-09-19, 12:15
------
peper50 - 2010-09-19, 21:47
Nie wiem ale to mi wogóle nie wygląda na wiąza... Mógłbym nawet powiedzieć, że na pewno to nie wiąz...
Nawet szukałem na googlach i nic takiego nie ma.
|
|
|