To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - oliwka

wog - 2010-09-10, 19:35
Temat postu: oliwka
http://www.przyjacielebon...ighlight=oliwka
Anonymous - 2010-09-13, 00:56

Jeśli można

ja bym spróbował rozwinąć koronę z gałęzi na czubku, a z tego długiego odrostu po prawej spróbować zrobić drugi konar.

Na wysokości tych dwóch zgrubień spróbowałbym zrobić nebari. Metoda w sumie dowolna - oliwka. Na forum był link do kolesia który obcinał wszystkie korzenie i ciął na wybranej wysokości piłą łańcuchową.

SirDejw - 2010-10-09, 15:37

Witam Panie Grzegorzu

Można wiedzieć jaki ma Pan pomysł na tę oliwkę. To dosyć orginalny materiał. Bardzo Ciekawi mnie jaką drogę ostatecznie Pan obrał. Korzystając z okazji chciałem zapytać czy oliwka rośnie w czystym żwirku, czy może jest tam coś jeszcze?

Pozdrawiam Dawid

wog - 2010-10-09, 19:11

pomysłu , szczerze mówiąc nie mam., Myślę , że wiosna zacznę dopiero coś kombinować ,a może w zimowe wieczory. Pewnie jak to w oliwce duże partie martwego drewna Roślina jest młoda, co widać po korze, rośnie w bardzo niewielkiej ilości najzwyklejszej ziemi, bodajże odrobina aki, a ponad 80% to lawa wulkaniczna. Tak szczserze to nawet nie pamietam czy jest tam aka. Oliwkę mam w tej chwili we Wrocławiu u P. Pietraszko ( nie bardzo mam gdzie przezimować) wiec nie mam podglądu w podłoże :-)
SirDejw - 2010-10-10, 01:02

Rozumiem, w każdym razie bardzo ciekaw jestem jak będzie wyglądać ta dwururka po pierwszym formowaniu. Co z tymi zgrubieniami? Będzie odkład na ich wysokości?

Pytam o mieszankę bo widzę, że oliwka ładnie się rozwinęła. Moja o wiele skromniejsza także wymaga przesadzenia do czegoś luźniejszego mam rozumieć, że lawa wulkaniczna to nic innego jak bims?

wog - 2010-10-11, 08:37

www.europomice.it

http://www.europomice.com...spx?ar=2&Pre=01