Kształtowanie drzewek - jak skłonić drzewko by wypu¶cilo p±ki?
Anonymous - 2010-07-22, 21:05 Temat postu: jak skłonić drzewko by wypu¶cilo p±ki? mam trzy graby. wszystki maja wystarczajaco grube pnie by zaczać formować korone jednak liscie znajduja sie na długich gałęziach z dala od pnia. co zrobić by skłonić drzewko do tego by wypu¶ciło nowe gałazki z pnia? obiło mi się o uszy ze nalezy naci±ć kore w tym miejscu. czy to prawda?
Golden - 2010-07-25, 17:50
Nie wydaje mi się, żeby to była prawda, bo sam próbowałem wielokrotnie (na fikusach) i nic z tego nie było
loongi - 2010-07-26, 13:00
nalezy pobudzic spi±ce paki znajdujace sie na pniu, w tym celu usuwa sie stożki wzrostu na gałęziach (koncówki gałęzi; paki) wtedy galezie beda sie rozkrzewiac dalej od koncy galezi. i tak stopniowo posowac sie w kierunku pnia (oczywiscie przy załozeniu ze te gałezie sa w dobrych miejscach do formowania jedynie lisci brak i sa za długie).
zeby uzyskac galezie w miejscach gdzie ich brakuje moza sie też wzi±c za szczepienie ale to juz wyzsza szkola jazdy, trzeba wiedziec jak i kiedy itp.
Golden - 2010-07-26, 16:48
dzięki za odpowiedĽ, będziemy próbować Szczepienie jest troche ryzykowne, bo jak się nie uda to można tylko oszpecić drzewko, ale dosyć często się udaje (do tej pory ćwiczyłem tylko na drzewkach owocowych, ciekawe jak się to ma do bonsai)
loongi - 2010-07-26, 17:40
mowi±c o drzewkach owocowych masz na mysli zapewne szczepienie zrazów na podkładkach (np. jabłoni) ale w miejscu szczepienia robi sie wtedy brzydkie zgrubienie.
mowiac o szczepieniu miałem na mysli metode szczepienia młodych p±ków opisan± w ksi±zce płochockiego, w tej metodzie nie wydaje mi sie żeby po nie udanym zabiegu została duża rana, kto czytał wie o czym pisze, a nie bede sie rozpisywał na ten temat bo za dużo pisania by było...
Golden - 2010-07-26, 21:16
kiedy¶ próbowałem szczepić dla zabawy w ten sposób, o którym piszesz ale bez zadawalaj±cych efektów (testowałem na wi¶niach). Korzystałem z porad dziadka i pewnie jeden z nas co¶ pokręcił
slowikp - 2010-07-27, 05:46
w grabach, bukach mozesz zostawić praktycznie sam kołek i zaczać prowadzić koronę od pocz±tku.
Anonymous - 2010-07-28, 22:07
dzięki serdeczne. chyba bedzie to najlepsze wyjscie z tej sytuacji
|
|
|