To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Co to za gatunek? - nowe drzewko ale jakie??

Anonymous - 2010-06-25, 17:28
Temat postu: nowe drzewko ale jakie??
Tak sie zlozylo iz dostalem drzewko i nie pootrafie go zidentyfikowac a wedlug mojego oka jest w oplakanym stanie wiec prosze o identyfikacje i rady jak je odratowac:)

Anonymous - 2010-06-25, 18:43

jest to wiąz drobnolistny. Na forum nikt Ci nie doradzi jak drutować puki co musisz zapewnić mu dobre warunki rozwoju, musi przejść aklimatyzację. Kształtowanie zostaw sobie na następny sezon. A jak się nim dobrze zaopiekować dowiesz się z forum bo jest masa tematów i wiązie :)
slowikp - 2010-06-29, 06:07

Wiąz. Ze zdjęc dobrze nie widać ale chyba ma troszkę sucho. Wywal to coś przezroczystego i postaw na jakąś podstawkę chcesz ugotować kożenie. Opisz gdzie stoi a pomożemy. Stachu rzekotka wcale go niechciał drutować tylko odratować czytanie ze zrozumieniem stwarza ci "tródność".
Anonymous - 2010-06-29, 12:37

przepraszam po prostu w pośpiechu nie przeanalizowałem całego postu tylko skupiłem się na źle przeczytanym ostatnim słowie :)
Według mnie nie jest w aż takim opłakanym stanie. Jeśli masz możliwość to wystaw go na dwór tam mu na pewno będzie lepiej no i poczytaj na temat podlewania. Mój wiąz np bardzo lubi częste zraszanie ale tylko wieczorem bo w dzień promienie słońca mogą poparzyć wtedy liście.

Anonymous - 2010-07-01, 13:22

drzewko stoi na wschodnim oknie, w mieszkaniu nie ma takiego okna gdzie slonce swieci caly czas. Plastikowa podkladka przepuszcza powietrze korzenie nie maja prawa sie ugotowac, a utrzymuja wode bo doniczka ma dziury spod spodu i przepuszcza cala nalana wode.
Anonymous - 2010-07-01, 22:33

Te dziury są właśnie po to żeby przepuszczały nadmiar wody.
radosai - 2010-07-12, 13:41

Witam to na pewno wiąz drobnolistny. Co do podstawki to koledzy maja rację. Ja z mojej strony proponuje "porządny łyk" wody. Jak to zrobić?: Nalej do większego pojemnika ( miska, wiadro) wody tak żeby głębokość była mniej więcej o 3-4 cm większa niż wysokość samej doniczki. Następnie wstaw roślinę. Pozostaw w wodzie aż przestaną wydostawać się bąbelki powietrza. Następnie wyciągnij i teraz zobaczysz dlaczego posiadasz duży otwór w spodzie doniczki. Cały nadmiar wody spokojni odpłynie. Ważne podlewaj raz dziennie a nadmiar wody usuń z podstawka. w bardzo gorące dni istnieje konieczność podlania dwa razy dziennie. :beer:Ro Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że Wiąz drobnolistny świetnie się prowadzi na zewnątrz. w mojej kolekcji posiadam tylko jedne drzewko tego gatunku i to tylko dlatego że na jego podstawie uczyłem się pielęgnacji, cięcia. Drzewko mam od 13 lat czyli teraz ma ono około 25 lat. Od 8 już lat zawsze na zewnątrz, tylko zimą lekko okrywane, ale u mnie zimy troszeczkę inne max-10.
Jak dbać o drzewko znajdziesz mnóstwo informacji w necie. W razie wątpliwości pytaj
zamieszczam link do zdjęcia drzewka.

http://picasaweb.google.c...995560550472642

peper50 - 2010-07-12, 15:03

Do radosai:

Nie chcę byc uszczypliwy ale czemu nie formujesz drzewka? Z tego co widzę to jest nie poprzycinane, pełno odrostów i bardzo słabo zagęszczone... góra w nieładzie... Jak mam 25 letnie drzewko to dbam o nie ;P

Do rzekotka:
Według mnie to nie jest w opłakanym stanie ;) widziałem gorsze.

Na dwór z nim w średnio nasłonecznione miejsce :P w upały wieczorem możesz spryskiwac. Podlewac jak przeschnie podłoże.

radosai - 2010-07-13, 18:41

do Peper50

Dzięki za uwagi wezmę je pod uwagę. Ale jeżeli zauważyłeś napisałem że jest to moje pierwsze drzewko na którym się uczyłem i uczę nadal, ma wiele niedoskonałości z powodów błędów dokonanych w przeszłości to że jest luźne to pestka w porównaniu z tym że dzięki mojej niekompetencji i zawirowań życiowym wrosły mu druty.Oczywiście pozbyłem sie ich ale naprawa pewnie jeszcze potrwa a i pozbycie się blizn też troszeczkę zajmie. A link do drzewka był tylko po to aby Rzekotka.com zobaczył/a że to to drzewko.Pozdrawiam serdecznie. I oczywiście dziękuje za krytykę :spoko:

peper50 - 2010-07-13, 22:24

Absolutnie nie musisz mi się tłumaczyć :spoko: my wszyscy się uczymy.

Fajnie, że dodałeś fotkę, chętnie bym popatrzył na więcej drzewek większej ilości osób :D
Moje pierwsze drzewko to też wiąz. Tylko trochę bujniej się rozwija :P

Hm co do drzewka rzekotki... Tak się przypatruję tej doniczce...czy korzenie nie wypełniają czasem całej doniczki? Z tego co widzę to widać je już na całej powierzchni donicy :shock: a to niedobrze.