To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - slimak

Anonymous - 2010-06-22, 19:52
Temat postu: slimak
Witam! ostatnio zaobserwowałem na moim bonsai jednego małego ślimaka wielkości 0,5cm,chodził sobie po ziemi w doniczce. wziąłem go i wyrzuciłem ale po jakiś 2 tygodniach czyli dziś znalazłem nowego. mam nadzieje że nie ma ich więcej ale nigdy nie wiadomo ponieważ ślimaki rozmnażają się bardzo szybko. co zrobić jest jakaś dobra i bezpieczna dla drzewka metoda na wytępienie tych ślimaków raz na zawsze? jeśli ktoś ma jakiś pomysł piszcie bo mi drzewko zjedzą;/ @_/ pozdrawiam :help:
wog - 2010-06-23, 06:04

To nie był nowy ślimak!!!To ten którego wyrzuciłeś wrócił :jupi: :brawo: :wow: :-o :evil: :cry: A tak na poważnie to kup w pierwszym lepszym sklepie ogrodniczym takie granulki na ślimaki, są skuteczne, posyp tym podłoże przed donicami
Anonymous - 2010-06-23, 16:16

mam posypac przed donicami bo ten sam ciagle wraca i mam mu zagrodzic droge?? :-P haha... ja mam slimaki w donicy a nie obok:) co mi da ze dam te granulki kolo doniczki??
wog - 2010-06-23, 22:17

a jak myślisz? co da trutka przed donicami? Ups zapomniałem Twoje bezdomne latają?
Anonymous - 2010-06-24, 21:40

o co ci chodzi z tymi bezdomnymi bo nie bardzo kumam. drzewko stoi w domu wiec mam trutke na parapecie rozsypac przeciez te slimaki siedza na drzewku :-o
wog - 2010-06-24, 22:11

Bosszze w dzien siedza? na drzewku? wiec je łapkami wyłap( bezdomne ślimaki to te bez skorupek)ja w dzien slimakow nie widze, bo szukaja chlodnych ciemnych katow, a zeby wejsc na drzewko to maja tyczki i skacza czy motolotniami lataja?
peper50 - 2010-06-25, 15:04

O mój boże :P

Więc rozumuję, że ślimaki siedzą w ziemi po czym ukradkiem wdrapują się na drzewko by tam żerować! ;D

wog - 2010-06-25, 16:07

zonk