Początki - Nowy Wiąż Drobnolistny z focus.bonsai. Kilka pytań.
Anonymous - 2010-06-18, 13:49 Temat postu: Nowy Wiąż Drobnolistny z focus.bonsai. Kilka pytań. Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post. Pierwsze drzewko. Oto i on:
zdjęcia może nie najlepsze ale chwilowy brak aparatu..
http://img203.imageshack....id=72361400.jpg
Jest to wiąż drobnolistny zakupiony w sklepie Focus bonsai. Przeczytałem już możliwie większość istotnych podstawowych informacji, jednak czuję niedosyt a w internecie ciężko znaleźć odpowiednie opisy, mam więc parę pytań.
-Czy lepiej trzymać go w domu czy na zewnątrz ?
-Drzewko dostałem w swoje ręce 16 czerwca, parę dni temu. Obecnie stoi na balkonie w pół cieniu. (południowa strona) Jest nawadniane jeśli tylko robi się sucha ziemia na wierzchu.
-Zakupiłem kermazyt, chcę zrobić tackę z wodą, dla polepszenia wilgotności. (czy można to stosować na zewnątrz czy raczej w mieszkaniu?)
-Również nawóz Green King jest w drodze. (kiedy rozpocząć nawożenie? Czy lepiej na początek mineralny czy organiczny ?)
-Czy drzewko można teraz przesadzić? W doniczce którą dostałem od focus'a jest chyba zwykła ziemia bez warstwy drenażowej. Doniczka to 15cm/9cm/5cm wysokości. Drzewko ma około 19cm.
-Jakiej mieszanki ziemi używać najlepiej do tego drzewka? http://www.allegro.pl/ite...iol_bonsai.html czy ta mieszanka będzie dobra czy może polecacie coś innego na początek ?
- Czy mogę teraz drutować poszczególne gałązki ? Czy jest to zły moment ? Miałem na celu wyprostowanie nie których gałązek bardziej poziomo.
Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc i pozdrawiam!
Wojciech B.
[/u]
Anonymous - 2010-06-18, 15:51
Najlepiej mu będzie na zewnątrz. Drzewka przesadza się na wiosnę, około marca - początek kwietnia.
Anonymous - 2010-06-18, 16:04
Dziękuję za radę. Proszę jeśli ktoś może i ma chwilkę, odpowiedzieć na resztę moich pytań.
Pozdrawiam.
Starling - 2010-06-18, 16:31
hej
zostaw drzewko narazie. Tylko podlewaj daj mu się zaaklimatyzować.
Anonymous - 2010-06-19, 09:04
Wydaje mi się, że kermazyt się nie przyda. Mój rośnie na balkonie. Podlewam go jak ziemia wyschnie. Nie używam kermazytu, a i tak wypuszcza ładne liście. Ale możesz poeksperymentować.
loongi - 2010-06-19, 17:33
keramzyt jest dobry jak sie go stosuje w mieszkaniu zeby podnieśc wilgotnośc powietrza a na dworze to i tak i tak wilgotności nie zmienisz chyba że jakiświlki basen koło drzewka postawisz albo cos w tym stylu.
narazie nic nie drutuj nie tnij nie nawóż, tylko podlewaj i daj sie zaaklimatyzować, jak bedzie troche mizerniec to też nie panikuj to znak ze sie aklimatyzuje, zrzuci kilka lisktów ale jak go nie przelejesz to wróci do formy. z przesadzaniem to różnie, w sumie to mógłbys zrobic to od razu po kupnie to roslina nie meczyła by sie dwa razy ale to też jest dosyc ryzykowne bo moze tego nie wytrzymac, zależy w jakis była stanie. podłoże to najlepiej akadama.
Anonymous - 2010-06-20, 07:30
Dziękuje Sebastian za odpowiedź.
Drzewko w sumie już się chyba zaaklimatyzowało. Na początku troszkę gubiło listki teraz ma już sporo nowych!
Gdzieś doczytałem się na forum że akadama owszem nadaje się ale do troszkę starszych drzewek. Zapytam jeszcze czy mieszanka ziemi oferowana przez Przyjaciół Bonsai jest godna polecenia ? Czy ktoś używa jej w swoich drzewkach? http://przyjacielebonsai....01&sid=0e8d6aab
To chyba tyle tylko jeszcze kiedy zacząć nawozić ? Za tydzień
Bo jest na to chyba odpowiedni miesiąc.
Na początek polecacie nawóz organiczny w kostkach, czy lepie zwykły mineralny w płynie ?
lukipela - 2010-06-20, 07:50
Drzewko masz od 16 czerwca więc raczej wątpliwe żeby w 4 dni się zaaklimatyzowało. Daj mu więcej czasu i nie spiesz się.Na Twoim miejscu poczekałbym przynajmniej miesiąc żeby mieć pewność że drzewko się zaaklimatyzowało (wtedy będzie już trochę późno na przesadzanie więc zaczekaj z tym do wiosny).
Co do akadamy dla młodych drzewek,to nie widzę przeszkód. Inna sprawa,że nigdy nie stosowałem jej do drzewek outdoor ponieważ wyczytałem gdzieś że w naszym klimacie się nie sprawdza - po prostu akadama ma to do siebie że bardzo chłonie wodę natomiast zimą gdy woda zamarza,akadama traci swoją strukturę i na wiosnę zostaje z niej pył. Tyle tylko,że jak mówię,sam nie odważyłem się zaryzykować i sprawdzić więc może niech wypowie się ktoś kto trzyma drzewka na zewnątrz w akadamie bo być może w tym miejscu napisałem głupoty
Z nawożeniem się wstrzymaj.Osobiście w tym sezonie wogóle bym nie nawoził.Pamiętaj że niedobór składników pokarmowych jest o wiele mniej niebezpieczny niż ich nadmiar.A nie masz przecież pewności czy nie zastosowano jakiegoś nawozu długo działającego.
Moje rady są takie - w tym roku nic nie rób z drzewkiem. Na wiosnę przesadź i dopiero po jakimś czasie zacznij nawożenie. Na razie nic złego z drzewkiem się nie dzieje więc do wiosny powinno spokojnie dać radę bez przesadzania o ile będziesz o nie odpowiednio dbał.
A co do nawozu to organiczny jest o wiele bezpieczniejszy - trudniej przenawozić.
peper50 - 2010-06-25, 14:35
Co do mieszanki bonsai ze sklepu Przyjaciół Bonsai to polecam. Używam jej od kilku lat i rośliny są zdrowe i pięknie zielone.
Pozdrawiam.
|
|
|