To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Zdobniczka bukowa - pomocy !

KRZYCHOO - 2010-06-11, 12:35
Temat postu: Zdobniczka bukowa - pomocy !
Witam. Moje buki dopadła mszyca zdobniczka bukowa, która żeruje pod liśćmi i wydziela białawy wosk. Już zorientowałem się w temacie i kupiłem MOSPILAN 20SP 12g. I w tym momencie zaczyna się problem. W instrukcji nie ma podanej proporcji użycia dla buków tylko dla róż i drzew owocowych lub ziemniaków w stosunku 1.25 gr na 5-7.5 litra wody. Ile ma użyć dla buków na jeden litr ? 1 gram ? Nawet jeżeli będę wiedział to jak odmierzyć jeden gram. Moja waga kuchenna reaguje od 3gr. Drugie pytanie , to jak raz już spryskam kiedy ponowić zabieg? Będę wdzięczny za pomoc.
wog - 2010-06-11, 13:18

zastosuj tyle co do drzew i krzewow ozdobnych czy jabłoni
mozesz odmierzyc ciut mniejsza niz podana max dawka w instrukcji. wysyp te 12 g i podziel na 12 rownych porcji, zapakuj sobie w woereczki strunowe ( takie same w jakie dealerzy pakuja prochy :lol: )

greg - 2010-06-11, 13:18

Nie znam się na dawkowaniu preparatów ale ujął mnie problem odmierzenia 1g. Jeśli przyjmiemy, że waga ma dokładność 1 gram ale startuje od 3 gram to wystarczy zważyć na niej coś cięższego np kubek, w którym będziesz odmierzał ilość cieczy a potem dolewać preparatu aż miara pokaże 1 gram więcej :)
KRZYCHOO - 2010-06-11, 15:05

Ok. Odmierzanie mamy za sobą :) Panowie , a co po pierwszym spryskaniu? W instrukcji nic nie podano, a na necie nie udało mi się nic znaleźć . Z tego co zrozumiałem po przeczytaniu instrukcji, to Mospilan 20 SP jest środkiem działającym powierzchniowo, dogłębnie i systemicznie , rozumiem z tego, że wnika w roślinę i działa długofalowo. Robale żywiąc się rośliną systemicznie będą się truły. Więc czy orientujecie się czy zabieg powtórzyć i kiedy? I czy pryskać w takie upały. Logika mi podpowiada, żeby pryskać wieczorem. W deczczowe dni raczej nie ma co bo woda wszystko spłócze. Pytam czy w upały bo moje buki są nie zacienione i wystawione na pełne słońce.