To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - z serii bo się nudziło-jałowiec tanuki

wog - 2010-05-27, 16:36
Temat postu: z serii bo się nudziło-jałowiec tanuki
Padł mi jałowczyk, ale pień został, wiec w wolnej chwili postanowiłem zrobić( a przynajmniej spróbować).Prawda jest taka , że nigdy nie interesowałem się wykonaniem tanuki, wiec i efekt jest jaki jest, zacząłem wszystko od d... strony, wiec rzeźbienie trzeba wykonać teraz,a co za tym idzie wygładzanie powierzchni, połączenie martwego z żywym co najmniej beznadziejne, ale mimo to zaczyna to chyba wyglądać. Moim zdaniem jestem w stanie zrobić z tego miłe wizualnie tanuki. Będę wdzięczny za rady i krytykę :D
Dzisiaj dokonałem cieć zieleni, po niedzieli popracuje na martwym i zadrutuje

Daniel J. - 2010-05-27, 17:10

jak by to frezowanie bylo z tylu to calkiem to moze wygladac
:brawo:

wog - 2010-05-27, 17:20

dlaczego z tylu? może coś podpowiesz?
fidelpatcha - 2010-05-27, 18:36

Z tyłu będzie dopiero widać że tanuki. Kiedyś widziałem kilka przykładów tanuki, gdzie dwie roślliny dokładane były po bokach, wtedy drobne niedokładności w miejscach połączenia są mniej widoczne.

Daniel J. - 2010-05-27, 19:21

nie znam sie na tanuki tak mi sie wydaje ze byloby lepiej jak by tego frezowania nie bylo tak widac
wog - 2010-05-28, 07:50

moze i tak ,a ale wtedy nie bedzie z przodu zywego, wiec nie bardzo lapie frontem ma byc martwy kolek? Damian Ladne drzewko :spoko: Dla mnie doskonałym przykladem perfekcyjnego tanuki jest jalowiec Włodka Pietraszko
fidelpatcha - 2010-05-29, 09:23

Dla uściślenia - absolutnie nie jest to moje drzewko.
maly_leju - 2010-06-07, 20:15

nie jestem znawcą w tej sztuce (ani w żadnej innej) ale drzewko robi bardzo pozytywne wrażenie; sam zastanawiam się nad drzewkiem liściastym w tym stylu (chociaż nie mogę znaleźć czegoś takiego w google [może słabo szukam]); ale widziałem że niektóre drzewka przyczepione są do martwego drzewa na śruby (wkręty)
http://bonsailiterati.web...chtofnamaak.htm
zastanawia mnie czy później wkręty zostają, czy są usuwane