To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Retusa z marketu

wog - 2010-05-13, 17:57
Temat postu: Retusa z marketu
drzewko mojego znajomego, troszke je dzis pomeczylem
Pit-B - 2010-05-13, 18:19

Z marketu?
wog - 2010-05-13, 19:02

dwa lata temu kupiony w markecie, drzewko nie jest moje, ale od poczatku pomagam w jego prowadzeniu
rastaman - 2010-05-13, 19:45

no to gratulacje dla właściciela drzewka super wygląda a tym bardziej że jest ono z marketu :) no ale można by kilka gałązek obciąć bo są nie potrzebne choć tak też super wygląda :) :brawo:
Mirek Drabent - 2010-05-13, 19:52

Cięcie liści - w dniu formowania czy przed? Jeśli przed to ile dni? Każdy kto zadaje pytanie "mam fikusa, co robić?" powinien obejrzeć to zdjęcie. Ładny. :jupi:
wog - 2010-05-13, 20:53

rastaman, ktore galezie wg. Ciebie do usuniecia?
Anonymous - 2010-05-13, 21:05

Te korzenie powietrzne pomogłeś stworzyć koledze czy już były od początku? Super drzewko,inspiracja na mojego fikusa retusę :)
wog - 2010-05-14, 04:27

korzenie byly
rastaman - 2010-05-14, 16:07

wog no wiesz to tylko moje takie tam jednak nie radze słuchać rady kogoś kto nie ma tak ładnego okazu bonsai ale jeśli już to chodzi mi o dwie nie wielkie gałązki od góry jedna z prawej i jedna z lewej nizej :) chodzi mi tylko o to że są na tym samym poziomie albo tylko tak mi sie zdaje ale i tak jest super :) oby tylko tak dalej no i czekam na foto jak już zarośnie listkami :spoko:
wog - 2010-05-14, 18:03

wiesz, tu nie chodzi o ładne okazy, ten nie jest moj , kazdego stac na takie drzewko
, nie kosztuje majatku, rzecz w tym ze akurat w ficusie galezi nigdy za duzo. Ten gatunek powinien byc na max zageszczony, oczywiscie logicznie , wystarczy popatrzec na strony np z Tajwanu , tam wg. mnie ficusy sa naprawde mistrzowskie. Nie mamy klimatu jak oni, ale przez odpowiednia defoliacje i i zapewnienie dobrych warunkow jest szansa na stworzenie ladnych drzew, niestety trwa to duuuzo dluzej

Herpestes - 2010-05-14, 18:04

Dla mnie było by super gdyby nie było tego korzenia powietrznego po lewej,tak jakoś nie naturalnie wygląda,tak jakoś w oko mnie kole ale jakby nie było fajny ficusik :spoko:
wog - 2010-05-14, 18:34

ta roslina bedzie jedna z wielu( i tak sie nie wyroznia) bez tego korzenia, wtedy straci sens pierwsza lewa galazka a roslina starci swoj charakter, kwestia gustu , sam sprawdz , usowajac galaz w programie graficznym, zobacz ze wyrasta w zlym miejscu!
Herpestes - 2010-05-14, 20:35

Jak mówiłeś kwestia gustu,to była tylko moja sugestia a racz wizja jak bym ja widział to drzewko ;-) Fajny ficusik :spoko:
SirDejw - 2010-05-14, 20:46

Całkowicie się zgadzam z Panem Grzegorzem. Ta roślina ma charakter i te korzenie są jego elementem. Ciekawa i subtelna forma, niby nic specjalnego, a jednak przyjemnie się na niego patrzy. Niech się zagęszcza :]

P.S. Osobiście: Fajnie, że się Pan zdecydował wrócić na to forum. Obecność tak doświadczonego uczestnika dyskusji jest nieoceniona. Pozdrawiam.