To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - zrastanie się gałęzi za pomocą rafii

Anonymous - 2010-04-28, 13:06
Temat postu: zrastanie się gałęzi za pomocą rafii
Chodzi o fikusa. Mam go już ponad 2 miesiące(dokładnie 42dni) i jak dotąd był 3 razy nawożony, w razie potrzeby jest podlewany, i w ciepłe dni zraszany. Z kształtowania jeszcze nic przy nim nie zrobiłam, choć jak tylko dowiedziałam się że to marchewka z której nie będzie prawdziwego bonsai odrazu wymyśliłam kształt. Tylko że do tej formy muszę mu złączyć gałęzie i z tego co czytałam na forum wiem że można to zrobić za pomocą rafii tylko teraz JAK?:

1. Czy listki rosnące wzdłuż pędów, a nie na ich końcu mogę obciąć, czy owijając gałązkę pominąć je?

2.Co zrobić na końcu żeby rafia się nie poluzowała? - owinąć drutem? ,zawiązać?, przykleić?

3. Czy drzewko jest już gotowe czy jeszcze poczekać?

Z góry dzięki za odpowiedź :roll:

rastaman - 2010-04-28, 15:15

na początek proponuję dać foto drzewka, zazwyczaj liscie sie pomija podczas owijania rafia ale to tylko te które chcemy by zostały jeśli jakieś są zbędne to można usunąć, na końcu rafie po prostu zawiązujesz na kokardę lub supełek to nie ma znaczenia jak byle sie nie poluzowało oczywiście nie możesz tego za mocno zrobić ale to tylko moja opinia a nie jestem tu fachowcem tak więc poczekaj na opinie bardziej doświadczonych a najlepiej poczytaj na forum z pewnością też znajdziesz wiele odpowiedzi lub poszukaj na necie jest tego pełno pozdro

MOD: Proszę o uzupełnienie profilu o imię i nazwisko

Anonymous - 2010-04-28, 15:39

Wpisz w wyszukiwarkę forumową słowo "mumia",będziesz miała bardzo dużo informacji na ten temat.
Anonymous - 2010-04-29, 18:56

dzięki! obaj po punkcie za pomoc
Anonymous - 2010-04-30, 17:44

zawiązałam tą rafią, nie wiem czy dobrze na 100%, ale może przeżyje :-? tylko brakuje mi jeszcze z jednej strony, bo nie mam równych gałęzi, i nie wiem, czy poczekać aż te dwie małe urosną, czy je obciąć i zostawić tą obok.
oto fotki:
z góry
ta jedna
te dwie