Początki - Wiąz gubi liście po przesadzeniu
Anonymous - 2010-04-14, 18:35 Temat postu: Wiąz gubi liście po przesadzeniu Witam. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem wiąza drobnolistnego. Po zaciągnięciu rad na forum przesadziłem drzewko do akadamy. Drzewko przesadziłem 31 marca. Rozsądnie przyciąłem korzenie, poupychałem dobrze ziemię, żeby nie zostało puste miejsce miedzy korzeniami. Po około 4 dniach po przesadzeniu liście zaczęły żółknąć i opadać. Przed przesadzeniem widoczne były szybkie przyrosty nowych liści i pędów. Teraz drzewko jakby zatrzymało się w rozwoju. Wcześniej podlewałem je raz dziennie - wieczorem. Teraz już nie wiem czy podlewam za rzadko czy za często. Jednego dnia podlałem drzewko bardzo oszczędnie i następnego pojawiło się dużo wiecej niz zwykle żółtych liści więc może drzewko ma za sucho ? Wiąz stoi na parapecie od wschodniej strony. Dzisiaj pierszy raz podsypałem troche nawozu.
Prosze o porady, co zrobić, aby roślinka powróciło do zdrowia.
Niżej załączam zdjęcie.
Przed chwilą zauważyłem maleńkie robaki pod jeszcze zielonymi liśćmi.
Co to jest ? Jak to zwalczyć i zapobiec powrotowi ?
lukipela - 2010-04-14, 19:47 Temat postu: Re: Wiąz gubi liście po przesadzeniu Wprawdzie akadama jest bardzo dobrym podłożem,ale każde przesadzanie jest dla rośliny większym lub mniejszym szokiem.A jak towarzyszy mu jeszcze tak drastyczna zmiana podłoża to jest już duży szok.Do tego przyciąłeś korzenie,co osłabiło roślinę.Drzewko najprawdopodobniej doszłoby do siebie po pewnym czasie,ale po tym jak zastosowałeś nawóz,to już nie jest takie pewne.Tysiące razy pisano na forum że drzewek chorych i w złej kondycji nie wolno nawozić.
Co do podlewania,to zależy.Osobiście uważam że raz dziennie to za często.Ale wszystko zależy od tego jak szybko gleba wysycha,itd więc sam musisz to wyczuć.
remus napisał/a: |
Przed chwilą zauważyłem maleńkie robaki pod jeszcze zielonymi liśćmi.
Co to jest ? |
po tak wyczerpującym opisie trudno powiedzieć co to może być.
Anonymous - 2010-04-14, 20:06
No trudno powiedzieć bo ledwo co je widze. Malutkie jakies takie biało - czarne stworki znajdujące się pod liśćmi.
Darol87 - 2010-04-15, 17:02
Prawdopodobnie przędziorek zobacz i porównaj
http://www.przyjacielebon...topic.php?t=165
|
|
|