To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Co to za gatunek? - Czy to wiąz drobnolistny ?

Anonymous - 2010-04-10, 17:12
Temat postu: Czy to wiąz drobnolistny ?
Witam Wszystkich, jestem nowa na forum i mam pytanie:) Dostałam na urodziny drzewko bonsai nie wiem dokładnie co to za gatunek ale wydaje mi się po zdjęciach że to wiąz drobnolistny, proszę o sprostowanie jeśli pomyliłam gatunki:)
Z góry dziękuję i proszę o szybką odpowiedź:) Pozdrawiam Edyta ;-)

t4ras - 2010-04-10, 17:31

tak to wiąz....
lukipela - 2010-04-10, 17:38

Ale jakiś taki ledwo żywy jest...
Anonymous - 2010-04-11, 11:47

lukipela napisał/a:
Ale jakiś taki ledwo żywy jest...

Właśnie wiem, tylko nie mam pojęcia czym może to być spowodowane, stoi w miejscu nasłonecznionym jest podlewany często i raz dziennie zraszany :-( musze poszukać informacji o pielęgnacji bo już wiem jaki to gatunek:P

Anonymous - 2010-04-12, 17:33

Tzn. jak często podlewany? Nie możesz trzymać się stale ustalonych godzin podlewania, bo to trzeba robić z wyczuciem. Podlewaj tylko gdy wierzchnia warstwa gleby staje się sucha. Gdy podlewasz, to rób to delikatnie aby woda nie spływała po ściankach gleby, a wchłaniała się w nią. Podlewaj do momentu aż woda zacznie wypływać otworami drenażowymi w doniczce. Zraszać możesz na razie tylko na noc. Jak jest ciepło to wystawiaj go w zależności gdzie mieszkasz na balkon lub podwórko. Na noc jeszcze zabieraj go do domu. Mój wiąz podlewany jest co dwa - trzy dni tą metodą i ma się dobrze.
Anonymous - 2010-04-14, 15:25

Z tego co widze to jest to drzewko z biedronki wiec radze ci je szybko przesadzic bo wiekszosc korzeni jest zgnita