To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - 4 wiązy drobnolistne i klon palmowy

Anonymous - 2010-04-03, 13:44
Temat postu: 4 wiązy drobnolistne i klon palmowy
Witam, niecały rok temu kupiłem cztery wiązy drobnolistne i jeden klon palmowy. Są to jeszcze bardzo młode drzewka więc zanim będzie można je nazwać bonsai minie jeszcze parę lat. W tym roku, póki pień jest jeszcze cienki i daje się łatwo wyginać chciałem go poprowadzić tak, żeby odpowiadał stylowi w jakim poprowadzę drzewko i tu moje pytanie. Jakie style proponujecie? Co robić żeby rosły w szerz w nie w góre. Może jakieś zabiegi pomagające zbudować mocne nebari?

Pierwszy wiąz:
przód
prawa

Drugi wiąz:
przód
lewa

Trzeci wiąz:
przód
lewa

Czwarty wiąz:
przód
prawa

Klon palmowy:
przód
lewa
rozgałęzienie

PS Chciałem jeszcze przesadzić wiązy do mieszanki torf/ziemia/żwir tylko że w sklepie można kupić torf kwaśny i odkwaszony. Który mam wybrać?

t4ras - 2010-04-03, 14:59

ale to już gotowe bonsai, tylko pozostaje lekka kosmetyka :prosze:
a tak na serio narazie to nie jest materiał, dbaj o nie a za jakies 5-10 lat bedzie można coś z tym zrobić.

seedkris - 2010-04-03, 15:18

Witam. Na dobre nebari czas jest odpowiedni. Można teraz uciąć ten pęd na wiązie i nasadzić ( przewlec) przezeń płytkę z otworem. Po kilu latach powstanie drugi, płaski system korzeniowy ponad płytką. Oczywiście płytkę należy położyć na ziemi i przysypać warstwa podłoża.