To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Rada w sprawie drzewka

Anonymous - 2010-04-03, 11:44
Temat postu: Rada w sprawie drzewka
Witam,

Chciałbym się najpierw przywitać z wszystkimi, jako ze jest to mój pierwszy post proszę być wyrozumiałym ;P

Prosiłbym was o kilka rad jakie czynności musiałbym przeprowadzić aby moje drzewko stało się bardziej efektywne. Jak widać na załączonych zdjęciach, jest ono jak narzazie "zarośnięte".

Proszę o jakieś uwagi i opinie. Nie wiem również jakiego gatunku jest moje drzewko.

Pit-B - 2010-04-03, 19:32

No to zależy kolego o jakie efekty Tobie chodzi???
Efektywne raczej nie, efektowne może i owszem. Chociaż ta bryła jest ładna nawet bardzo. no może przeszkadzają trochę te dłuższe odrosty ale to można poprawić poprzez cięcie. ;-)

Anonymous - 2010-04-03, 20:55

To iz jestem początkującym wielbicielem bonsai, odpowiem krotko o jakie efekty i co bym chciał zrobić z tym drzewkiem mianowicie : co by kolega zrobil majac takie drzewko u siebie :)
Anonymous - 2010-04-05, 13:25

moja propozycja:
skrócenie młodych pędów, przerzedzenie korony, wyeksponowanie głównej gaęzi widocznej na drugim zdjęciu, zmiana doniczki przy następnym przesadzaniu na bardziej jednolita kolorystycznie :-)