To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Kolejny początek... ;) Azalia / Rhododendron

Anonymous - 2010-03-25, 18:40
Temat postu: Kolejny początek... ;) Azalia / Rhododendron
Witam wszystkich. Mam na imię Darek.
Tak jak wielu innych zostałem posiadaczem pseudo bonsai z zaskoczenia... prezent od dziewczyny :) Swoją drogą bardzo trafiony, bo uwielbiam wszystko z przyrodą związane :) Hoduję węże, pająki, łowię ryby, zbieram grzyby... ;P

Na szybko poczytałem co nieco, kupiłem substrat compo sana, kermazyt, podciąłem korzenie i przesadziłem drzewko. Załączam zdjęcia tej pokraki. Ma trochę listków, moim zdaniem sporo do wycięcia, ale kieruję się jedynie przeczuciem bo nie mam o tym większego pojęcia.
Chciałbym na razie popracować nad pniem... Wiem, że póki co parę tygodni ma sobie tylko rosnąć i być podlewane. Doradźcie co później, jak i kiedy ciąć.
Wiem, że to markeciak i rewelacji się nie spodziewam, ale na naukę może wystarczy :)
Tak więc czekam na opinie i rady, dzięki z góry
Ps: Co polecilibyście na 2gie drzewko, mniej wymagające? :)

Anonymous - 2010-03-25, 22:11

Mniej wymagające....ficus....dla każdego dobre i ciężko zamęczyć.
Polecam wystawić roślinę za drzwi...
Polecam dbać o nie...
Polecam kupić większą doniczkę...
Polecam iść na warsztaty jeżeli chcesz mieć chociaż jedno ładne drzewko...
Polecam nie pracować nad pniem w takiej małej doniczce....
Polecam skrócić za drugie pędy i utrzymywać zwartą koronę...
....więcej poleceń nie będzie

Anonymous - 2010-03-26, 09:30

To teraz doradź ;) Ciąć i wystawić na balkon już teraz?
t4ras - 2010-03-26, 09:51

w ciągu dnia można by było ją wystawić na balkon ale na noc trzymał bym ją w domu...
slowikp - 2010-03-26, 11:54

Bury obserwuje temat, zadaj sobie pytanie jaka to jest azalia bo jest setki odmian
Anonymous - 2010-03-26, 12:30

Pytanie sobie mogę zadać, ale odpowiedzi raczej nie uzyskam ;]
Wiem tylko, że Japońska - indoor. Na ile istotne jest poznanie konkretnej odmiany? Różnią się znacznie wymaganiami?

seedkris - 2010-03-26, 14:12

Przy uprawie azalii ważne jest podlewanie. Woda do podlewania nie powinna zawierać związków wapnia. Pojemnik do uprawy lepiej używany (stary). Nowy należy długo moczyć w wodzie przed użyciem. Substrat specjalny kwaśny.
Anonymous - 2010-03-26, 14:20

Dzięki, a mógłbyś opisać dokładniej to moczenie? Ile to jest długo ? ;)
Nigdzie nie natknąłem się na taką informację, a trochę już po necie latam, wytłumacz jeśli możesz co daje takie moczenie.
No i substrat... ten compo sana nie wystarczy? Kupić Kanume?

PS: Kiedy podciąć i przełożyć do większej donicy?

Anonymous - 2010-03-27, 13:18

Trzeba było powiedzieć B...
seedkris - 2010-03-27, 19:08

Azalia jest wdzięcznym materiałem, ale kapryśnym. W mieszkaniu ciężko jest utrzymać odpowiednie warunki do dobrego wzrostu. Jej specyficzne wymagania to; odpowiednie podlewanie (odczyn pH, częstotliwość) oświetlenie, zimowanie. Odnośnie moczenia nowego pojemnika z wypalanej gliny, szkliwionego tylko z zewnątrz, chodzi o wypłukanie szkodliwych związków glinu.
slowikp - 2010-03-28, 06:45

Po prostu są odmiany azali które zimują w gruncie wystarczy je tylko okryć, a są też takie które się trzyma w pomieszczeniach. Są też takie które gubią liście na zimę i są zimozielone.