To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - materiał na bonsai?

Anonymous - 2010-03-21, 19:08
Temat postu: materiał na bonsai?
Witam! Czy nadają się na bonsai te oto okazy? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Arrrr - 2010-03-21, 21:51

Tree z tego co wiedzę jesteś początkujący. Jak pozyskasz te drzewka to minimum 2 do 3 lat nie bedziesz mógł za wiele z tym materiałem robić. z tego co wiedzę jesteś z Lublina, proponuję podjechać do ogrodniczego np na zemborzycką i tam kupić np jałowca i próbuj swoich sił. :shock:
Anonymous - 2010-03-21, 23:55

Ale ja mam czas, mi się nigdzie nie spieszy :) pytam czy nadają się na bonsai. Jeśli się nadają to kiedy przyciąć sosnę? Przyciąć ja teraz na wiosnę a za rok ją wykopać? Czy może najpierw wykopać , przesadzić a później przyciąć? A może przyciąć w jakaś inna porę roku? Proszę o porady.
armin - 2010-03-22, 07:57

Za dużo trzeba byłoby wyjaśniać i dlatego krótko - odpuść sobie - to nie są żadne okazy, a tym bardziej dobre (nawet nie przeciętne) materiały na bonsai.
Anonymous - 2010-03-22, 08:14

Wiec prosze podaj jakies przykladowe zdjecia okazow rosnacych w naturze nadajacych sie na bonsai.
armin - 2010-03-22, 13:42

Wystarczy przejrzeć dział "Pozyskiwanie materiału na bonsai". Chodzi np. o takie materiały http://www.przyjacielebon...opic.php?t=4326
Anonymous - 2010-03-22, 18:17

ok, fajny grab :) a prosze jeszcze o jakies przyklady dotyczace sosen rosnacych w naturze