Początki - Klon palmowy
Anonymous - 2010-03-17, 16:10 Temat postu: Klon palmowy Witam, zakupilem na allegro nasiona Klonu Palmowego tzw "nasiona bonsai", jednak nie chce drzewka Bonsai z tych nasion, ale normalne drzewko (trzymane w domu), tak zeby mialo ok 1 - 1,5 metra wysokosci. Prosze o rade w jaki sposob mam je "zasadzic" kompletnie sie na tym nie znam, na moj rozum to wsadzilbym po prostu nasionka osobno do jakichs "kubeczkow" podlal i zostawil czekajac az cos z tego wykielkuje... nie wiem jednak czy postepujac w ten sposob cokolwiek osiagne. Chcialbym rowniez sie zapytac jak dlugo takie drzewko bedzie roslo... przejrzalem strone Przyjaciele Bonsai i wyczytalem, ze takie drzewko z nasionka (lisciaste) to ok 10 lat czekania na odpowiedni rozmiar... jednak zastanawia mnie jedna rzecz tzn, kolega kupil iles lat temu (nie pamietam ile dokladnie ale ok 5 lat temu) nasiona wlasnie Klonu Palmowego i ma juz w ogrodzie spore drzewko... zastanawia mnie od czego uzalezniony jest taki czas wzroztu "bonsai" vs "normalne drzewko" ... no i jeszcze jedna sprawa... prosze o rade co powinienem zrobic jak juz drzewko bedzie mialo ten metr wysokosci, zeby pień byl "proporcjonalny" i nie zaczal robic sie "gruby" ... pozdrawiam
Anonymous - 2010-03-17, 16:39
Od nasiona ? Musisz być bardzo cierpliwy bo szybciej niż za 5 lat nic z tym nie zrobisz
Anonymous - 2010-03-17, 19:36
5 lat to strasznie dlugo... kumpel przez 5 lat wychodowal takiego krzaka z 2 metry wysokosci...
slowikp - 2010-03-18, 06:39
Klon Palmowy nie będzie żył w domu, to drzewko na zewnątrz
Anonymous - 2010-03-18, 12:31
jesli bedzie trzymac w domu od nasionka to kiedy drzewko zginie? po pol roku, po roku czy moze wiecej?
Anonymous - 2010-03-18, 15:53
szkoda, ze klon nie nadaje sie do trzymania go w domu... a mozecie mi doradzic jakie inne drzewko lisciaste (ladne ) moglbym trzymac w domu jako ozdobe?
Anonymous - 2010-03-18, 16:39
moze cytryna skierniewicka? ladnie kwitnie i bardzo ladnie pachnie a pozniej wisza na niej dorodne cytryny.
Anonymous - 2010-03-18, 18:36
mam wlasnie taka cytryne tzn. zostala skonfiskowana przez moja babcie -_-' ... ale chcialbym cos innego... cos takiego bardziej "leśnego"
loongi - 2010-03-18, 18:53
mic lesnego z naszej strefy geograficznej w domu nie pozyje za dlugo...
w gre wchodza jedynie rosliny tropikalne typu fikusy itp...
slowikp - 2010-03-18, 19:59
przestań kombinować, bo po twoich wypowiedziach to zabijesz wszystko
Anonymous - 2010-03-18, 20:52
slowikp: mysle, ze troche pochopnie oceniasz ludzi... dlaczego niby wszystko mam jak to napisales "zabic" ... napisalem, ze babcia skonfiskowala mi cytrusa... ale nie dlatego, ze sie nim nie opiekowalem, ale dlatego, ze wyroslo mi ladne drzewko, dbalem o nie, wygadalo bardzo ladnie i babcia mi je wziela, zeby po prostu postawic w swoim pokoju... ja nie specjalnie protestowalem, bo jest mi obojetne w jakim pokoju bedzie stalo drzewko, wazne, ze jest u mnie w domu... z reszta to nadal ja sie nim "zajmuje"
Anonymous - 2010-03-20, 11:10
wiec moze mi ktos doradzic jakies drzewko?
loongi - 2010-03-20, 19:34
wszystkie indoory, czyli fikusy, saregetie, karmony, podcarpusy, wiazy drobnolistne itp...poczytaj na forum o tych gatunkach..
|
|
|