Początki - Wiąz drobnolistny przesadzanie
Anonymous - 2010-03-13, 19:35 Temat postu: Wiąz drobnolistny przesadzanie Witam moje drzewko wlasnie sie zaaklimatyzowało , widac ze nowe listki juz wychodza (: i mam takie pytanko czy moge je przesadzic bo donniczka jest za mala (korzenie wychodza z ziemi , drzewko ledwo miesci sie w donniczce)
Proszę o szybką odpowiedź z góry dzieki ^^
Anonymous - 2010-03-13, 20:51
Tu daje fotke mojego bonsai przed zaaklimatyzowaniem
(chce pokazac donniczke i wystajace z niej korzenie)
Moim zdaniem trzeba je przesadzic
Anonymous - 2010-03-14, 20:11
Czy moge liczyc na jakas pomoc?
MOD: Proszę edytować posty a nie pisać jeden pod drugim.
SirDejw - 2010-03-15, 07:30
Wybacz, ale sam sobie odpowiadasz na te pytania.
Anonymous - 2010-03-15, 20:48
Ja sie pytalem bo mam bonsai od niedawna i niebylem pewien czy dobrze wplynie przesadzenie drzewka zaraz po zaaklimatyzowaniu .
Teraz 2 pytanie
Jakiej wielkosci donniczka
Bonsai ma wysokosc 27cm
A donniczka ma
11cm / 7cm (wymiary wewnetrzne)
Na o ile wieksza zmienic?
Pytanie 3
Czy mozecie okreslic wiek mojego bonsai??
bo ja jestem w tym "zielony"
(Fotka umieszczona wyzej)
Anonymous - 2010-03-16, 16:20
Mam podobne drzewko do Twojego Ja planuje moje przesadzić odrazu do większej doniczki. Z tego co czytałem o tym gatunku to przesadzanie powinno odbywać się wczesną wiosną ( niepotrafie podać dokładniejszej daty ). I przesadzać co roku, aż drzewko będzie miało 10-12 lat. Pamiętaj abyś przycioł troszke korzenie. Mam nadzieje, że bardziej doświadczeni mnie poprawią jeśli się mylę i powiedzieli jak ma to wyglądać w praktyce
POZDRAWIAM
Anonymous - 2010-03-16, 21:01
Wiem wiem przytne korzenie a wiosna sie niedlugo zaczyna wiec to bedzie wczesna wiosna ^^
Ja przesadzam w kwietniu tylko niewiem jaka donniczke zakupic (wielkosciowo ; terazniejsza ma 11/7cm)
A na ile szacujesz wiek tego drzewka?
Anonymous - 2010-03-17, 09:23
Co do wieku drzewka to nie mam pojęcia nawet ile ma moje drzewko
Ale co do doniczki to Ja sobie wezmę taka o wymiarach ok. 25/10 cm, wys. max. 5cm
Jeszcze ważna jest mieszanka gleby z tego co wcześniej czytałem na tematy gleby to dla naszych drzewek ( wiąz drobnolistny ) to mieszanka powinna być taka:
Wszystko w proporcji 1:1
1ZIEMI / 1Torf / 1Śr.piasek(grubość ziaren 1,0-1,5mm) / 1Gr.piasek(1,6-2,5mm) / 1Drobny piasek( >1mm )
Tylko nie wiem czy to wszystko się miesza czy układa warstwami, ale chyba miesza. Ale Ja dam piasek na sam dół potem mieszankę większych ziarem piasku i na wierzch torf i ziemie ze względu na dobrą przepuszczalność wody. Ale ja jeszcze czekam aż moje drzewko się zaaklimatyzuje. Więc też koło kwietnia będę je przesadzać
Wszystko masz na tym forum w tytule "Przesadzanie i Podłoża" i w temacie "zwykła ziemia do wiąza ?" tam jest wszystko ładnie napisane i są linki
Anonymous - 2010-03-17, 09:47
Ja sadze ze to sie ziemi nie miesza tylko warstwami wlasnie uklada
Moje drzewko sie zaaklimatyzowalo ladnie puszcza paczki
Anonymous - 2010-03-17, 14:47
Co do wieku drzewka wejdz na galerie tam są różne drzewka. I jak tak patrzałem na wiek poszczegulnych drzewek to doszłem do wniosku, że moje drzewko ma około 4-5 latek Popatrz na swoje drzewko bo na zdjęciach jest inaczej, a na żywo to na żywo i już. Ale i tak ciężko stwierdzić dokładnie wiek bo drzewka są bardzo zadbane i niewidać po nich prawdziwego wieku.
SirDejw - 2010-03-18, 00:17
Musicie poczekać aż kalendarzowa wiosna przybędzie do waszych domów i w tedy szybko w przęciągu 24 godzin przesadzić wszystko co się da - to termin zawity. Warstwami, alfabetycznie układamy po 10 cm kolejno piasku torfu i ziemi, następnie miksujemy dodajemy soli i pieprzu do smaku...
A może by tak poczytać trochę artykułów z tego forum czy tez innych równie zasobnych w info. Piszecie same bzdury i sami się w tym błędnym przekonaniu utwierdzacie choć nikt tak na dobrą sprawę o niczym nie wie.
Cały ten temat nadaje się do kosza.
Drogi Adminie delete
|
|
|