To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Sadzenie na skale

Anonymous - 2010-03-09, 17:00
Temat postu: Sadzenie na skale
Witam mam pytanko. Bardzo mnie ciekawi w jaki sposób podlewa się drzewko które jest posadzone na skale. Czyli korzenie nie są zanurzone w ziemi tylko znajdują się na powierzchni skały. Aha czy każdy gatunek nadaje się na skałę i czy takie drzewka powinny być hodowane na zewnątrz czy można to robić w pokoju??
lukipela - 2010-03-09, 17:19

To czy takie drzewko można hodować w pomieszczeniu czy na zewnątrz,zalezy od gatunku a nie od formy bonsai.Tyle tylko ze akurat w tym stylu korzenie są bardziej narażone na przemarzanie zimą więc zimowanie wiąże się z ryzykiem,ale przy dobrym zabezpieczeniu na zimę oczywiście można.
Co do podlewania to przecież nie wszystkie korzenie znajdują się na powierzchni.Zazwyczaj korzenie oplatają kamień i sięgają aż do podłoża w którym stoi skała,albo w samej skałce znajduje się zagłębienie wypełnione podłożem.Oczywiście zwłaszcza w tym drugim przypadku podlewanie jest utrudnione ze względu na małą ilość podłoża,ale możliwe.Trzeba tylko uważać.

Ronin - 2010-03-10, 12:40

Cytuję wypowiedź niejakiego Włodzimierza Pietraszko:
:-D Podlewanie szlauchem, wiadrem, chochlą lub przez delikatne psikanie :-D

Tak na marginesie: KAŻDA roślina MUSI zimować, KAŻDA. Tylko różnią się warunkami w jakich to mają robić i ŻADNA roślina na dłuższą metę nie wytrzyma uprawy w domu.

Anonymous - 2010-03-10, 13:01

Ronin a fikusy?
Ronin - 2010-03-10, 13:12

Też.
Anonymous - 2010-03-10, 15:23

Pozostaje psikać, ja osobiście bardzo to lubię :-) a i dzięki temu uzyskuję ciekawe nabari, np. takie:

serissa

Ronin - 2010-03-10, 16:18

A poniżej beton.
Anonymous - 2010-03-10, 17:19

Dlaczego beton! Są różne sposoby na utrzymanie odpowiedniej wilgotności gleby.
Ronin - 2010-03-10, 17:46

Wilgotna gleba jest środkiem, nie celem w prawie roślin.
Anonymous - 2010-03-10, 22:20

Może i tak być.