Kształtowanie drzewek - Jak przyciąć tego wiąza? Proszę o propozycje
Anonymous - 2010-03-09, 13:45 Temat postu: Jak przyciąć tego wiąza? Proszę o propozycje Chciałbym nieco przyciąć tego wiąza drobnolistnego, ale nie za bardzo mam pomysł, jak się za to zabrać. Zdaję sobie sprawę, że jego kształt nie należy do najciekawszych ale może da się go jeszcze jakoś fajnie uformować. Macie jakieś pomysły?
t4ras - 2010-03-09, 15:22
Nie bardzo jest z czego go przycinać. ja bym go narazie zostawił, niech dalej rośnie
viopola - 2010-03-12, 20:45
....
__Alien__ - 2010-03-13, 00:56
Vipola, moim skromnym zdaniem drutowanie jest do poprawy Czy mi się wydaje, czy na tym drucie jest izolacja?:)
Anonymous - 2010-03-13, 14:22
Ej luknijcie tu http://www.przyjacielebon...opic.php?t=6937
armin - 2010-03-13, 15:27
Viopola, napiszę krótko - masakra. I nawet nie będę próbował wyjaśnić dlaczego - zagadnienia dotyczące związku kondycji drzewka z jego przesadzaniem i formowaniem są na forach i w każdej dostępnej na temat bonsai publikacji. To samo dotyczy sensu drutowania, techniki i samego drutu. Pojemnik i podłoże też muszą spełniać pewne podstawowe kryteria. Proponuję zostawić ten post Viopoli jako jeden z tematów podstaw hodowli i dać mu tytył "Czego nie należy robić". Sorry, że tak ostro, ale ten post wyjątkowo na to zasłużył.
viopola - 2010-03-13, 20:13
moje , skrytykowane przez Wes drzewko , w pudełku po lodach, należało mi sie
armin - 2010-03-13, 21:10
viopola napisał/a: | " nie myli sie tylko Ten , który nic nie robi". |
Viopolu, ten cytat nie dotyczy akurat tej sytuacji. Należało zaczekać za odpowiednią donicą, a nie przesadać do takiego pojemnika. Z drutowaniem też należało poczekać, aż drzewko będzie w bardzo dobrej kondycji. Czy w algidzie są otwory w dnie? Jeśli nie, to przesadzeniem skróciłaś męki tego drzewka. Bardzo chciałbym się mylić, ale nie daję mu więcej jak miesiąc życia.
viopola - 2010-03-14, 22:05
prosze o komentarze
|
|
|