To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Klon - jaka wysokość?

JurasM_PL - 2010-03-01, 15:29
Temat postu: Klon - jaka wysokość?
Witam wszystkich. Rozpoczyna się wiosna i nadszedł czas na pierwsze cięcie mojego Klona.
Nie jestem wprawiony w kształtowaniu drzewek stąd moje pytanie.
Chcę skrócić wysokość drzewka lecz nie wiem w którym miejscu najlepiej to zrobić.
W tym momencie jego wysokość to około 130 - 150 cm. Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem moją propozycję (kolor czerwony) jednak nie wiem czy nie jest to zbyt wysoko. Chciałbym aby w przyszłości pień drzewka uzyskał bardziej stożkowatą formę i nie wiem czy jedno cięcie wystarczy, czy może powinienem teraz uciąć znacznie niżej (kolor zielony) i za dwa, trzy lata po uformowaniu nowego wierzchołka znów przyciąć - tym razem wyżej.
Słyszałem również, że dokonując takiego cięcia powinno się najpierw uciąć ok. 1 cm wyżej niż planowane i dopiero po zaschnięciu końcówki (po ok. 3 m-c) ponownie skorygować miejsce cięcia.
Bardzo będę wdzięczny za podpowiedzi bo nie chciałbym zniszczyć tego materiału.

EnDiK - 2010-03-01, 16:45

Ja bym ciachał w zielonym miejscu. Możesz uciąć od razu w wybranym miejscu i posmarować pastą. 2 lata temu podobnie ciachałem mniej więcej o tej samej porze klona pospolitego (tylko, że mój jest grubszy). Miejsce cięcia posmarowałem i wypuścił wiele silnych pąków. Rana powoli się zarasta a nowy wierzchołek uformowałem z gałązki. :roll:
JurasM_PL - 2010-03-02, 10:14

A czy w tym wypadku powinienem również uciąć tę gałązkę która będzie przyszłym wierzchołkiem? Ta która wyrasta pod zielonym zaznaczeniem) W którym miejscu?
Rob - 2010-03-02, 12:23

A ja bym poczekał jeszcze sezon, żeby bardziej przytył :-P