To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Drzewko:)

Anonymous - 2010-02-22, 20:19
Temat postu: Drzewko:)
Witam,
zakupiłam dzisiaj drzewko w Biedronce, sprzedawali je jako fikusa, ale po powazniejszym przewertowania google grafika oraz waszej strony poświęconej gatunkom stwierdziłam, że to jedno wielkie oszukaństwo i że jednak posiada wiąza drobnolistnego.
No więc tak:
1. Drzewko nie ma żółtych listków, tylko jeden jest żółty tak w 25 %
2. Gleba czarna, więc wywnioskowałam że żadnej specjalnej mieszanki glebowej mu nie dali.
3. Widać parę nowych pędów.
4. Widziałam, że jest nieco zasuszony i zgodnie z waszym poradnikiem dla początkujących zanurzyłam drzewo na ok. 30 min w zimnej wodzie.
5. Wystaje jeden korzeń. Mam go uciąć?
6. Kupić jakiś nawóz czy coś?
7. Czy mam go przesadzić w większą doniczkę? Jaką mieszankę glebową mu dać? I o co chodzi z tą radą z nawilżaczem powietrza i kamieniami z wodą na podstawce?
8. Mam go spryskiwać? Jak często? Jak często podlewać - aż będzie lekko sucho czy regularnie go 'podsuszać'?

Wcześniej miałam pieprzowca i nie powiem, rósł znakomicie, ale niestety starzy mi go zasuszyli kiedy pojechałam na konny obóz (chociaż mówiłam im, by podlewali;/). Małego niestety nie dało się odratować i po niedługim czasie spadły wszystkie liście i pozostał jeden wielki, powyginany kikut. :(
Także nie chcę popełnić żadnych błędów w hodowli tego, więc prosiłabym o w miarę szybkie odpowiedzi. Zdjęcie zamieszczę jutro.

Łukasz Czarnecki - 2010-02-22, 21:11

Polecam zapoznać się z lekturą:
http://www.przyjacielebon...opic.php?t=5520

Anonymous - 2010-02-23, 17:15

czytałam.