To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - PŁONĄCE DRZEWO

Anonymous - 2010-02-16, 17:38
Temat postu: PŁONĄCE DRZEWO
Witam

Ostatnio zakochałam się w tym drzewku i bardzo chciałabym sobie je wyhodować

Bardzo bym prosiła o jakie informacje na temat tego drzewka, jakie podłoże będzie potrzebne.

Będę bardzo wdzieczna

Anonymous - 2010-02-16, 18:08

przeczytałam ze najlepszym podłożem jest mieszanka torfu i glinu ale to były informacje do sadzenia drzewka normalnie a nie wiem czy ta ziemia bedzie dobra jak chce uzyskac bonsai

MOD: Proszę uzywać opcji EDYTUJ a nie pisać posty jeden pod drugim.

a może wystarczy ziemia z naszego sklepu mieszanka zmiemi

armin - 2010-02-17, 08:45

Oj, coś mi się zdaje, że to kolejny przekręt na allegro. Nasionko czy sadzonka? Jeśli się nie mylę, to szczera rada dla Ciebie - odpuść sobie, a tą płonącą miłość jak najszybciej ugaś. Inaczej będzie jak w życiu - wielkie rozczarowanie.
A tak swoją drogą, to tych naciągaczy wykorzystujących zdjęcia roślin z najwyższej półki powinno się zagonić do wydobywania węgla lub odśnieżania ulic. Tam niech sobie kombinują.

slowikp - 2010-02-17, 11:08

bez komentarza. Co to jest. NACIĄGACZ.
Anonymous - 2010-02-17, 11:27

----
lukipela - 2010-02-17, 18:32

Ludzie - wyluzujcie!
Czy autorka tematu choć słowem wspomniała że drzewko jest oferowane na allegro?Nie,a Wy zaraz się pienicie.Ja ten post odebrałem tak,że po prostu strasznie spodobał jej się gatunek i forma tego drzewka.
Zebi - spróbuj dowiedzieć się co to jest za gatunek,a wtedy najprawdopodobniej znajdziesz na forum wszystkie najważniejsze informacje - także o glebie.

Ronin - 2010-02-17, 18:55

http://allegro.pl/item916...ai_delonix.html

Chyba jasne. Daj sobie spokój z tym drzewem. Nie starczy Ci zapału na wyhodowanie go z nasiona. Jeśli interesuje Cie bonsai pomyśl o bardziej pospolitych gatunkach, wśród których możesz również znaleźć takie, co kwitną.

lukipela - 2010-02-17, 19:05

No dobra - faktycznie allegro.W związku z tym popieram przedmówcę :)
Jacek Grzelak - 2010-02-17, 23:26

Co tu mogę dodać , a co ująć , po prostu ręce opadają jak widzę takich sprzedawców , sam od kilku lat próbuję zaistnieć na Allegro , lecz w cieniu tychże wspaniałych sprzedawców z sadzonkami , lub częściej nasionami tak wspaniałych , wypasionych drzew , po prostu nie mogę się tam nawet liczyć , jak ja biedny żuczek mogę konkurować z super sprzedawcą , który sprzedaje całe tony nasion rzepaku , jako nasiona wypasionych bonsai , no sami powiedzcie , jak w ten sposób można zdobyć zaufanie na tym "wstrętnym , oszukańczym allegro " ?? , aż ręce opadają a obsługa portalu nic sobie z tego nie robi , :cry: :-o
seedkris - 2010-02-17, 23:42

I ja wiem coś o tym. Dobra reklama i bajer, czynią cuda. Ludzie idą na dobre foty, wypasione opisy (nie koniecznie dotyczące sprzedawanego przedmiotu). Nasiona też mogą stanowić dobry początek, ale jak ma się już jakieś podstawy, albo przynajmniej doświadczenie w uprawie roślin. Ja też zaczynałem od wysiewu nasion. To mozolna i nie pewna droga, a na efekty trzeba długo czekać.
Anonymous - 2010-02-18, 08:05

--------