To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Utrata kondycji

Anonymous - 2009-12-27, 23:12
Temat postu: Utrata kondycji
Witam Was serdecznie.
Mam do Was pytanie i proszę o sensowne odpowiedzi, otóż od czasu kiedy zaczeła się zima mój ligustr strasznie zmizerniał:( podlewam go normalnie, a on gubi liście, i na końcach świeżych pędów z liśćmi robi się taki ciemny i poskręcany. ogólnie mizernie wygląda:(!
No i tak czy jest możliwe, że ma mało światła dziennego? bo ostatnio mam same nocki w pracy i kiedy śpie ściągam go z parapetu, pod którym mam łóżko zeby go niechcąco nie zwalić, no a jak już się budzę i daje go do okna to jest ciemno:( światło z lampki mu nie wystarcza? z góry dzięki za rady i pozdrawiam.

slowikp - 2009-12-28, 06:29

Z twojego krótkiego opisu wynika, że ma za ciemno, zwykła żarówka w lampce nic nie pomoże.
t4ras - 2009-12-28, 07:44

mi się wydaje że nowe pendy są ciemne i poskręcane to wynik złego podlewania. za dużo wilgoci za mało światła. a gdzie go stawiasz na noc? mam nadzieje że nie w okolicach grzejnika;)
Anonymous - 2009-12-28, 09:46

Wydaje mi się iż podlewam go normalnie, tj tak jak zwykle. A na noc odkładam drzewko zwyczajnie na biurko w pobliżu którego nie ma żadnych grzejników.
Rob - 2009-12-28, 11:31

Mniej światła -> mniejsza fotosynteza -> mniejsze zapotrzebowanie na wodę. Zaczyna się od małej ilości światła, a przelanie dobija roślinkę.
SirDejw - 2009-12-29, 23:12

Spróbuj mniej podlewać, mamy w końcu zimę.