To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - za sucho czy za mokro?

Anonymous - 2009-12-10, 12:55
Temat postu: za sucho czy za mokro?
Kupiłam w zeszłym miesiącu fikusa retusa, ziemię miał suchą, małą doniczkę ale wyglądał bardzo zdrowo. Przesadziłam go do większej doniczki, do ziemi dla bonsai, przepuszczalna fajnie, i wstawiłam doniczkę do wody, aby ziemia naciągnęła tyle ile jej potrzeba. Gdy na wierzchu pojawiło się mokre, wyciągnęłam. Na co dzień podlewam gdy wierzchnia warstwa jest sucha, i fikus zaczął puszczać młode listki, ale częśc też nalgle zaczęła zółknąć, tak, że nerw jest zielony a dokoła wkrada się żółć, kilka dostało brązowych plam, np. z boku liścia lub środku a jeszcze kilka pozwijało się na końcu. Czytałam dużo, że to też z powodu twradej wody ale raz pisano, że tez z przelania sa takie objawy, a gdzie indziej, że za mało wody. Nie wiem co teraz zrobić, czy podlewac częściej czy rzadziej? Jak mam się zorientować w którą to stronę iść? Bo drzewko puszcza młode listki szybko ale tez i traci. A może traci bo potrzebuje sił na te młode?
Anonymous - 2009-12-10, 13:53

delete
Anonymous - 2009-12-10, 14:00

drzewko stoi jakiś metr od okna i po skosie może 1,5 od kaloryfera. Jak go przsadzałam, bryła korzeniowa była raczej luźna (mam karmonę, którą z doniczki nie mogłamwyciagnąc tak miała sucha i zbita ziemię), ale fikus miał ok, nawet chyba dobrze zrobiło mu przesadzenie do większej, bo od tego momentu zaczął puszczac nowe ale i tracic. Oglądałam tez dokładnie liście. Zero czegokolwiek, minęły 2 tyg od przesadzenia więc może zasilę go trochę nawozem, bo napewno brak mu też minerałów, ale boję sie cokolwiek robić bo albo zasuszę albo przeleję, jak wybrać złoty środek i np. od danego momentu zacząć częściej podlewać lub mniej. doniczka jest duża ale płytka. Wydaje mi się jednak, że zaszkodziłam chyba tym zanurzeniem w wodzie, może za długo w niej stał?
Anonymous - 2009-12-10, 15:16

delete
Anonymous - 2009-12-10, 15:20

No może i tak , w końcu to nie jest dobra pora na przesadzanie. ale podleje tez odzywka, bede podlewac malo ale czesto i zobaczymy. dziękuję za pomoc!
Anonymous - 2009-12-10, 20:25

osobiście nie podlewałbym odżywką. Podlewa się kiedy drzewko jest zupełnie zdrowe
SirDejw - 2009-12-13, 22:34

Jaką odżywkę konkretnie masz na myśli?