Lecznica - małe biegające po ziemi robaczki
Anonymous - 2009-11-28, 15:39 Temat postu: małe biegające po ziemi robaczki Witam
Od jakiegoś już czasu we wszystkich pojemnikach z roślinami jakie mam na parapecie pojawiły się małe biegające robaczki.
Jeśli to ważne roślinki to: Podocarpus, Muchołówki amerykańskie i rosiczka.
liście podocarpusa zrobiły się lepkie i ich wydzielina 'wchodzi' mi na okno i porasta jakimiś pleśniawkami[biały nalot].
Wracając do robaczków to są maleńkie max 2mm, biegają sobie po ziemi i wchodzą w nią, nie chodzą po roślinkach.
Starałem się zrobić im jak najlepsze zdjęcie.
Proszę o zidentyfikowanie maleństw.
Dziękuję z góry za pomoc.
Wasuh
t4ras - 2009-11-28, 16:03
to nie są przypadkiem ziemiórki?
Anonymous - 2009-11-28, 16:28
ziemiórki chyba raczej nie
SirDejw - 2009-11-29, 23:29
Ziemórki to owady, więc to na pewno nie one. Możesz napisać coś jeszcze np. kiedy sie pojawiły i jak reagują rośliny?
Anonymous - 2009-11-30, 17:44
jak dostałem mojego bonsai to na innej roślinie co to nie wiem jak się nazywa[ ] zauważyłem że kleją jej się liście.
zlekceważyłem to.
później[dużo później] zauważyłem że po ziemi i doniczce biegają małe robaczki.
roślinka wyleciała.
teraz robaczki przemieszczają się miedzy różnymi doniczkami. wierzchnia część liści mojego bonsai pokryta jest lepką cieczą. Dziwne jest to że robaczki chowają się w ziemi a zmiany widać na liściach.
Próbowałem zanurzyć roślinkę z całą ziemią pod wodą ale nic to nie dało. Przeżyły pod ziemią.
Przeglądałem informacje o różnych naziemnych szkodnikach roślin ale nie wiem co to za robaczki.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie info.
SirDejw - 2009-11-30, 19:16
Nie mam pojecia co to może być. Należałoby jednak coś z nimi zrobić. Może skoro bytują w ziemi to i tam przebiega ich rozwój. Spróbuj przesuszać glebę. Pytaj w sklepach ogrodniczych.
Anonymous - 2009-11-30, 20:24
-----------
Anonymous - 2010-01-04, 15:43
Może to jeden z rodzajów wciornastka. Miałem kiedyś coś podobnego ale było przeźroczyste, larwy żerowały na liściach robiąc tunele między blaskami liścia. Dorosłe popylały po całej roślinie i po ziemi też.
Anonymous - 2010-01-04, 16:54
może to skoczogonki?
|
|
|