Kształtowanie drzewek - Karmona drobnolistna
Anonymous - 2009-11-22, 13:50 Temat postu: Karmona drobnolistna Kupiłam drzewko (karmona d.). Jestem początkujaca i nie wiem czy powinnam już zacząć drutowanie? Poza tym czy powinnam przycinać drzewko? Ma sporo wypuszczonych pędów i nie za bardzow wiem czy je poobcinać.
Drzewko nie jest w najlepszym stanie. Opadają mu liście. Pewnie dlatego, ze w markecie nikt nie podlewa roślin, ziemia jest strasznie zbita. Otrzymałam już odpwoedź w sprawie przesadzania, ze dopiero na wiosnę. Zastanawiam się jednak co z kształtowaniem. Poczekać również do wiosny, czy do czasu aż drzewko sie zaklimatyzuje? Jest u mnie dwa dni. Załączam zdjęcia. Proszę też o zasugerowanie kształtu.
Będę wdzięczna za pomoc!
i.
lukipela - 2009-11-22, 14:13
Ale co tu chcesz przycinać? Ewentualnie na trzecim zdjęciu jest pęd wyrastający ponad obrys korony i ten można by usunąć.Ale lepiej nie teraz.Masz karmonę 2 dni więc wstrzymaj się z przycinaniem do wiosny.Daj jej czas na zaaklimatyzowanie.Zdaję sobie sprawę że początkującego bonsaistę aż skręca żeby coś robić przy drzewkach,ale trzeba nauczyć się cierpliwości
Co do drutowania to karmony zazwyczaj się nie drutuje (chyba że bardzo młode pędy).Jej konary są bardzo kruche i sztywne więc bardzo łatwo je złamać.Pozostaje formowanie przez przycinanie (tak jest bezpieczniej).
A co do formy to za wiele tu nie zdziałasz - możesz tylko starać się utrzymać mniej więcej obecny kształt.Tak to właśnie jest z tymi markeciakami - nie trzymają zasad żadnego stylu i niewiele można z nich zrobić.Twojej karmonie najbliżej do stylu miotlastego.
Generalnie doradzam wiele cierpliwości...a do wiosny czytaj na ten temat jak najwięcej
Anonymous - 2009-11-22, 16:09
Dziękuję za informacje
|
|
|