Lecznica - Ciemne plamki
Anonymous - 2009-11-10, 11:24 Temat postu: Ciemne plamki Witam
Zauważyłem na swoim drzewku (spodnia strona liści) brązowe plamki. Nie ma tego dużo, ale czy powinienem się niepokoić? Podejrzewam, że są one wynikiem obecności jakiegoś szkodnika, ale nie wiem co to może być, proszę o pomoc w identyfikacji i o rady jak z tym ewentualnie walczyć.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Anonymous - 2009-11-12, 11:01
Naprawde nikt nie ma pomysłu co to może być i czy powinienem się przejmować?
SirDejw - 2009-11-13, 11:48
Napisz proszę co to za roślina.
Anonymous - 2009-11-13, 14:04
Dzięki za zainteresowanie, to jest ligustr chiński
Anonymous - 2009-11-18, 11:38
Zrobiłem jeszcze kilka zdjęć może coś komu przyjdzie do głowy
smyko8 - 2009-11-18, 20:41
jestem po pewnym szkoleniu odnośnie roślin i z tego co pamiętam takie objawy to za duża wilgoć i grzyb się robi na drzewku ale nie jestem pewien na 100% zwalcza to się środkami na grzyby proszę poczekać na to co powiedzą bardziej doświadczeni ode mnie pozdrawiam
Anonymous - 2009-11-18, 20:59
po zbliżeniu tez stawiam na grzyba tylko jest problem, jaki to grzyb bo nawet stosując środek o szerokim spektrum nie mam pewności, że akurat na to zadziała.
smyko8 - 2009-11-19, 07:18
moim zdaniem skoro do końca nie wiadomo jaki to grzyb to wziąść liścia iść do sklepu i zapytać się może pomogą w doborze środków na tego akurat, gorzej będzie jak sie okarze ze to wirus bo wtedy drzewko będzie trzeba spalić
Anonymous - 2010-02-22, 16:58
Witam ja też mam taki problem z moim ligustrem chińskim lecz brązowe plamki występują po obu stronach liścia. Kupiłam go 19.02.10 w markecie. Przyniósł ze sobą tą "zarazę". Ligustr stoi przy oknie (nie na parapecie), słońce nie pada na niego bezpośrednio. Niestety kaloryfery "chodzą" i podlewam go dwa razy dziennie wodą aż poczuję, że ziemia jest wilgotna.
Chore liście staram się usuwać. Jutro wybieram się do ogrodniczego ale wolę też zasięgnąć u was informacji.
Niestety nie mogę zrobić zdjęć bo mój aparat nie "łapie" plamek.
|
|
|