To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Czy ktos moze mi pomoc???:(

Anonymous - 2009-11-10, 09:50
Temat postu: Czy ktos moze mi pomoc???:(
Witam od nie dawna stałem sie posiadaczem ficus retusa. Nie wiele jeszcze wiem o tym drzewku od 2 dni zauwazylem pojawiajace sie plamki plesni na powierzchni ziemi o co chodzi co mam robic? jest tego nie wiele. i drzewko delikatnie gubi listki zielone takze jak i zielone wpadajace w zołc. prosze o pomoc.
t4ras - 2009-11-10, 10:23

dobrze by było jak byś foty wstawił. a co do wypadających liści to może to być spowodowane aklimatyzacją, skoro mówisz że od niedawna masz to drzewko
Anonymous - 2009-11-11, 10:11

a co to jest aklimatyzacja? z ta plesnia to ludzier mowia mi ze za duzo wody jest to mozliwe? jest tego bardzo malutko ja to pozbierałem i wywaliłem.
secio - 2009-11-11, 21:48

Aklimatyzacja to proces przyzwyczajenia rośliny do nowego otoczenia itp.
Anonymous - 2009-11-12, 13:14

Witam witam o to fotka jak wyglada drzewko foto pleśni i listków które odpadły z drzewka :-/
Foto

I mam jeszcze jedno pytanie drzewko stoi na biurku obok segmentu (tak jak widac na 4 zdjeciu na ktorym jest drzewko) czy w takim miejscu moze sobie swobodnie stac srednio swiatło do niego dochodzi od okna stoi jakies 1,3m czy lepiej postawic je na stoliku przy telewizorze (miejsce widac na fotce 5)tylko za telewiozrem jest kolofyer i jest czesto odkrecany wieczorami nie bedzie mu to przeszkadzało?? Czekam na odpowiedzi Pozdrawiam ;-)

Anonymous - 2009-11-13, 10:58

pomoze mi ktos? :-/
SirDejw - 2009-11-13, 11:53

Wybacz ale ani jedno ani drugie stanowisko nie są odpowiednie. Z deszczu pod rynnę. Ale jak nie masz wyjscia to wybrałbym kaloryfer tylko koniecznie tacka z kermazytem i codzienne zraszanie.

Z tym że musisz zdać sobie sprawę że to i tak męczrania dla rośliny, brak światła...
Tak jakbyś codziennie dostawał chleb i wodę do jedzenia i nic poza tym.

nandu - 2009-11-13, 17:22

na parapet z nim
Anonymous - 2010-01-24, 13:15

witam od dzis za obserwowalem ze na pniu mojego Ficusia pojawily sie ledwo widoczne golym okiem malusienkie biale robaczki nie wiem pajaczki? o co chodzi co to jest i co musze zrobic z tym??? prosze bardzo o pomoc :help: