To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Korzenie-Ulmus pumila

seedkris - 2009-11-07, 12:39
Temat postu: Korzenie-Ulmus pumila
Witam. Chcę pokazać co można zrobić ze zbędnych korzeni wiąza. Wiosna tego roku przesadzałem kilka drzewek. Część z nich musiałem mocno przyciąć od spodu. Zostały się zbędne korzenie. Jeden z nich postanowiłem wykorzystać do osadzenia na skale (tymczasowo na butelce od piwa). Korzenie mocno owinąłem wkoło butelki i okręciłem folią. Przez lato roślina stała pod gołym niebem.
Herpestes - 2009-11-07, 18:37

Bardzo ciekawe,czyżby to miała być miotła?Wrzuć zdjęcia wiosną jak się zazieleni :spoko:
seedkris - 2009-11-07, 19:59

Teraz próbą będzie zima. Zobaczę czy przetrwa na szkle. Wiosną mam nadzieję przeprowadzić cięcie tej korony.
slowikp - 2009-11-10, 06:56

Ja bym wsadził do głębszej donicy. Ciężko będzie dobrać potem kamyczek w kształcie butelki, ale pomysł dobry.
seedkris - 2009-11-16, 09:38

Zobaczę wiosną, lub wczesnym latem przyszłego roku co będzie pasowało. Może zostawię na jakiejś oryginalnej butelce (jak nie znajdę odpowiedniej skały). Do większej doniczki raczej nie przesadzę, ta jest spora.
Po lecie pod gołym niebem przyrost mizerny, ale jest więcej rozgałęzień.
Minął następny sezon

seedkris - 2013-06-01, 09:18

Nadszedł kolejny sezon.

Nie mam czasu na zajmowanie się dalej. Może w następnym roku.

MaciekMM - 2013-06-01, 18:17

Wygląda coraz lepiej - gratki. Co do kamienia to proponuję udać się do akwarystycznego (lub net :-) ) i popytać o kamienie "dragon stone" lub jeśli nie będą Ci się podobać To "knife stone".
seedkris - 2013-06-18, 15:35

Chętnie przekażę to drzewko. Może ktoś z forumowiczów ma ochotę je dalej je poprowadzić? Tylko odbiór na miejscu w Białymstoku.