To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Ligustr CHIŃSKI

Anonymous - 2009-10-09, 14:46
Temat postu: Ligustr CHIŃSKI
Witam! Bardzo proszę o pomoc.Kupiłam kilka dni temu drzewko Ligustr chiński, i nie wiem w jakie miesiące się te drzewka przycina i czy powinnam go przesadzić z tej ziemi( sklepowej) czy zostawić ?Bardzo proszę o pomoc :help:
pawel18 - 2009-10-09, 15:50

http://www.przyjacielebonsai.pl/hodowla.htm
Anonymous - 2009-10-09, 19:03

Poczekaj najpierw żeby drzewko się zaklimatyzowało. Mogą mu opaść liście za jakiś czas. Czy drzewko było kupowane w jakimś supermarkecie np. (makro, biedronka itd.), dlatego się pytam, bo chodzi mi o tą ziemie. Jeżeli drzewko jest z supermarketu dobrze by było żeby je przesadzić, ale poczekaj z tym do wiosny. Jeżeli Ci pomogłem wybierz pod moim postem przycisk "pomógł".
Anonymous - 2009-10-09, 20:51

Tak drzewko kupiłam w castoramie.Nie wiem jeszcze czy po jakimś miesiącu zaklimatyzowaniu się drzewka, mogę podcinać mu nowo wypuszczone pędy?Dziękuję za pomoc :-)
pawel18 - 2009-10-10, 04:24

nóżka napisał/a:
Jeżeli Ci pomogłem wybierz pod moim postem przycisk "pomógł".
czlowieku nie przesadzasz ?? !! ta opcje wymyslili nie po to by nakazywac innym zeby klikneli na napis "pomogl" , to jest normalne wymuszenie . to dana osoba ma zdecydowac czy jej pomgles czy nie , a ty masz jej w tym nie pomagac . gdzie sa moderatorzy , no to juz lekkie przegiecie .
elacola napisał/a:
Nie wiem jeszcze czy po jakimś miesiącu zaklimatyzowaniu się drzewka, mogę podcinać mu nowo wypuszczone pędy?
po miesiacu czasu drzewko z pewnoscia sie juz zaaklimatyzowalo , zle ciecie teraz nowych przyrostow jest nie potrzebne . lepiej poczekaj z tym do wiosny , wraz z przesadzaniem rosliny przytnij niepotrzebne odrosty . przycinajac teraz rosline spowodojesz jej przyrost w czasie spoczynku czyli w zimie , a miedzywiezla beda tak rozciagniete ze i tak trzeba bedzie obciac galazki . moim skromnym zdaniem nie ma co meczyc rosliny niepotrzebnym wysilkiem . idzie zima a w zimie rosliny przechodza tzw okres spoczynku , wiec daj roslinie odpoczac przez te pore roku .
Anonymous - 2009-10-10, 09:49

Zorientuj się czy to na pewno ligustr wczoraj byłem w casto i wszystkie drzewka nazywają się sagaretia, a w tym był ligustr, sagaretia i wiąz
pawel18 - 2009-10-10, 15:39

najlepiej zrobisz jak wstawisz fotke
Anonymous - 2009-10-10, 20:45

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi na moje pytania.Jutro zrobię zdjęcia to zobaczycie co to za drzewko :-D
Anonymous - 2009-10-10, 21:15

to są zdjęcia mojego drzewka
secio - 2009-10-10, 21:27

Tak to ligustr chiński.
Anonymous - 2009-10-10, 21:52

Dziękuję. A czy nie wymaga przesadzenia do większej doniczki? Bo wydaje mi się, że korzenie wystają za bardzo
secio - 2009-10-10, 21:57

No możesz go przesadzić.
pawel18 - 2009-10-11, 02:13

zalezy jakie przesadzanie masz na mysli jezeli chcesz wyciagnac cala bryle korzeniowa i przelozenie jej do wiekszego pojemnika z dosypaniem ziemi w brakujace luki to tak , jezeli jednak chces przyciac korzenie i wymienic podloze to bedziesz musiala poczekac do wiosny .
Anonymous - 2009-10-11, 08:44

Tak chodzi mi tylko o przełożenie tego drzewka do większej doniczki , ale proszę doradź mi czy jest to na prawdę konieczne , na zdjęciach widać czy korzenie mocno wystają z doniczki i od spodu przez otwór odpływowy wychodzi kilka białych korzeni.Jest to moje pierwsze drzewko i chciała bym żeby było mu u mnie doberze :->
pawel18 - 2009-10-11, 15:45

takim przesadzanie nie zaszkodzisz drzewku wiec nie masz sie czym obawiac