Początki - miłorząb i glicynia chińska
Anonymous - 2009-10-02, 12:34 Temat postu: miłorząb i glicynia chińska witam koledzy i koleżanki.
Jak was wszystkich tak i mnie zafascynowało BONSAI.
Mam pytanka odnośnie drzewek glicynia chińska - mam roślinki w tym roku posadzone z nasionek w tej chili mają ok 10 15 cm wysokości, jedno jest troszkę skręcone drugie proste z licznymi gałązkami, kiedy co i jak się nimi zajmować aby zaczęły się z nich tworzyć piękne cuda?? no i drugie miłorzęby dostałem je dziś, po przyrostach widać że są to sadzonki dwuletnie, bez gałązek bocznych, wysokości ok 30 cm, i to samo pytanie co i jak z nimi postępować no i kiedy wykonywać jakiekolwiek zabiegi, czy powstaną mi przy nich gałązki boczne, czy jakoś muszę im pomoc.
Mam nadzieję że dostanę jakieś fachowe podpowiedzi, no i że w przyszłości ja też takich będę udzielał.
Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi.
Mariusz
Anonymous - 2009-10-03, 22:15
witam Kolegę
Jeżeli chodzi o Glicynie narazie nic z nim nie rob i najlepiej sie uzbroić się w cierpliwość bo roślina jest jeszcze za młoda, Glicynia to pnącze do ok. 10 m.wysokości wiec jest dość duże jednak z tego co sie oriętuję to jest w stanie wytworzyć pień,zresztą widziałem glicynie jako bonsai, w zimie jest dobrze ją okrywać i chronić bo może przemarzać,jako pnącze najlepiej sadzić w osłoniętych ciepłych ,nasłonecznionych miejscach,gleby świeże dość żyzne
Jeżeli chodzi o miłorząb to również bym poczekał wydaje mi się osobiście ze roślina jet za młoda ale jeszcze poszukam informacji i napisze jak tylko znajdę! może jakieś zdjęcia umieść bedzie troche łatwiej!
pozdrawiam
Anonymous - 2009-10-04, 05:52
Ok, kolego więc czekam na podpowiedzi, sam też będę szukał. Domyślałem się że jeszcze raczej nie dotykać drzewek, ale wołałem zapytać. Póki co to nawet pewnie ich nie przesadzać bo i tak mają dobrą glebę w tej w której rosły. Fotki postaram się zamieścić. tylko w przypadku miłorzębu, cały przyszły rok pozwalać mu się pnąć w górę?nie chcę aby był już większy niż te ok 30 cm.
Anonymous - 2010-04-12, 18:41
Witam.
Powracam do tematu Glicyni, ponieważ już chwile temu wstawiłem ją do ciepłego miejsca, no i zaczęło się rośnie jak szalona. W zeszłym roku wyrosła z nasionka ok 15, 20 cm, teraz rośnie jak szalona, już będzie miała ok 50 cm zielonego pędu (wiem to jest pnącze) ale jeśli chcę z niej ukształtować drzewko BONSAI to czy mam jej pozwolić dalej tak " szaleć"?? chociaż teaz troszkę się zatrzymała!! kiedy mam jej "uszczknąć" czubek??
Pozdrawiam i proszę doświadczone osoby o jakieś porady!!!!
|
|
|