To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Klon palmowy

Anonymous - 2009-09-27, 11:23
Temat postu: Klon palmowy
Siema.

mam pytanie kupiłem wczoraj w sklepie klona palmowego jaki kształt z niego można byłoi zrobić????

SirDejw - 2009-09-27, 11:37

Moim zdaniem jeszcze za wcześnie na kształtowanie. Zadbaj o niego niech nabierze masy.

Powodzenia

Anonymous - 2009-09-27, 11:45

wiem ze za wczesnie ale jaki kształt dla niego muk by być???
SirDejw - 2009-09-27, 11:59

Ja bym narazie nic nie robił. Po jakimś czasie kiedy pień nabierze masy skróciłbym drzewko do wysokości nieco nad te gałązkę rosnącą poziomo a następnie budował kolejne piętro wraz z koroną.

Jeśłi nie miałeś do czynienia z klonami palmowymi to poczytaj o nich bo różnia sie nieco od innych drzew, przede wszystkim potrzebują osłony przed słońcem. Zasada jest taka: im bardziej czerwone liście tym ciemniejsze stanowisko.

Polecam stronkę: http://www.klony.info/

SirDejw - 2009-09-27, 12:03

Poza tym, jak dla mnie ładne nebari można z tego zrobić :P

MOD: Proszę edytować posty a nie pisać jeden pod drugim

Anonymous - 2009-09-27, 12:07

a pozatym kształt jaki wogule pasuje na klon palowy bo np na buk to sam samotny a jaki kaształt na ten klon?
Anonymous - 2009-09-27, 12:38

zorbić tak zeby obciąć pień gdzi jest ta linia czerwona a z tej durzej gałoązki zrobić 2 piętro???

sory za tak duzo pisania wiadomosci na raz

MOD: Więc proponuję używać opcji EDYTUJ następnym razem

SirDejw - 2009-09-27, 12:56

Nie masz pień główny i konary. Tak ogólnie można opisać elementy drzewka. Z tej gałązki rosnacej poziomo projektujesz konar a pień możesz skrócić nieco wyżej niż ta kreska i czekać ąz wypuści kolejne gałązki. Z nowych gałązek tworzysz konary wg uznania i dalszą
część pnia który ma wieńczyć korona.

Tylko nie rób tego teraz, jesienią.

Poczytaj co nie co. Na forum jest mnóstwo zdjęć i opisów.

Anonymous - 2009-09-27, 13:02

a podaj jakiś obrazek który kształt wybrac na niego????