To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Sosna

Anonymous - 2009-08-30, 08:54
Temat postu: Sosna
Chciałbym kupić sosnę zwyczajną,ale nie wiem iluletnią wybrać...Proszę o pomoc.
Herpestes - 2009-08-30, 10:16

Wiek nie ma znaczenia,drzewko musi mieć predyspozycje na bonsai,no i musisz mieć na nie pomysł jak je poprowadzić.
Anonymous - 2009-08-30, 13:10

Słyszałem o czymś takim jak "szkółka" tylko nie wiem co to jest, ale tam podobno mozna zakupić drzewko...
Herpestes - 2009-08-30, 13:42

W szkółce zazwyczaj jest dość dużo sadzonek drzew różnego gatunku,można tam kupić drzewko ale trzeba wybrać to najciekawsze.Spokojnie możesz udać się do takiej szkułki i dokładnie możesz przyjrzeć się karzdej sadzonce.
Anonymous - 2009-08-30, 13:53

To w takiej szkółce są drzewka jeszcze nie gotowe, czyli jeszcze nie mają swojego stylu? Ale takie drzewka nie są zadrogie? Nie powyzej 40 złotych? Ja zamierzam mieć sosne zwyczajną wysokosć około 22 cm (czyli ten 2 rozmiar).
pawel18 - 2009-08-30, 14:39

jedz na polczynska 120 a , tam materialy so specjalnie przygotowywane na przyszle bonsai . wybor tez jest rozmaity . czy sosna nie jest przypadkiem za trudna jak na poczatek ?? nie lepiej kupic sobie jakigos jalowca ?? sa tansze i o wiele wytrzymalsze od sosen .
Anonymous - 2009-08-30, 21:45
Temat postu: Re: Sosna
Sverre napisał/a:
Chciałbym kupić sosnę zwyczajną,ale nie wiem iluletnią wybrać...Proszę o pomoc.

Zgadza sie Połczyńska 120 naprzeciwko TESCO doskonała szkółka byłem tam w sobotę i zakupiłem "Pieprzowca". A co do sosny to rozumiem Twoje chęci. Też strasznie mi sie podobała ale jak na początek to jednak chyba z trudne drzewko. Ale proponuję Ci zajżeć do mojego postu w tym samym temacie czyli "Początki" - Mój pierwszy raz. Nie ma tam dużo bo tylko 2 strony ale zapoznaj się z nimi. Tam chłopaki przez ostatnie 2 tygonie mówili mi co i jak a w rezultacie zobaczysz co sam zakupiłem bo już wrzuciłem z\djęcia.

Powodzenia

Anonymous - 2009-08-30, 21:53

Bardzo dziękuje...tylko powiedz ile kosztował ten pieprzowiec?

Pozdrawiam...we wtorek lecę na Połczyńską...

Anonymous - 2009-08-30, 22:04

Kosztował 110 pln. Tyle właśnie chciałem przeznaczyć na drzewko. Ale były też bardzo ładne po 60 pln i tak się zastanawiałem czy nie kupić sobie dwóch. Ale jednak odpuściłem. Jak zauważyłeś mi Koledzy z forum polecali "Ligustra", ale jak pojechałem na Połczyńską to przede wszystkim Ligustr mi sie nie spodobał wizualnie a po drugie po rozmowie z Panią sprzedawczynią która ma mega doświadczenie z\decydowałem sie na pieprzowca. No i zobaczymy :mrgreen:
Anonymous - 2009-08-31, 09:46

110 :-o ? A sa takie za 30 pln?
pawel18 - 2009-08-31, 15:18

za 30 zl to moze i cos malutkiego znajdziesz z indoor , ale posluchaj to nie jest jakis supermarket gdzie drzewka zazwyczaj sa na wykonczeniu i praktycznie bez przyszlosci , nie mowie ze zawsza ale zazwyczaj tak bywa . powiedz mi czy zdecydowalas sie juz na ta sosne w 100 procentach i nie dasz sobie przemowic do rozsadku ze to jest za trudny material na poczatek ?? jezeli nie to co masz teraz na oku indoor czy outdoor ?? http://www.ogrodybonsai.pl/site.php?action=3 tu dolaczam link do stronki japonskichogrodow bonsai tnuki
Anonymous - 2009-08-31, 19:55

Czym sie różni indoor od outdoor? Indoor to w domu w w doniczkach, a outdoor to w ziemi w ogródku?

Ja zdecydowałem sie an jałowca i jutro ide na połczynską, ale jak bedzie drogi to poszukam czegos taniego, bo jeszcze narzedzia muszę kupić a to kolejny wydatek...

Anonymous - 2009-08-31, 20:21

daleko ni ma co szukać http://www.przyjacielebonsai.pl/hodowla.htm
Anonymous - 2009-08-31, 20:37

Czyli polskie drzewka nie mogą być indoor?
Anonymous - 2009-08-31, 20:52

Co do narzedzi to na początek (oczywiście jako nowicjusz) odradzam zakup na połczyńskiej. Tam są tylko narzędzia oryginalne z Japonii i kosztują dużo więcej niż drzewko (np. zwykłe nożyce 100 pln) a o innych nie wspomnę. Ja zamówiłem sobie dożyce do bonsai za 30 pln na allegro i jestem przekonany ze na początek w zupełności wystarczą. Również nie daj sie zwariować. Jak kupisz drzewko to zanim go przytniesz to bedziesz jeszcze miał urodziny imieniny i gwaizdkę itp święta. A drzewko na razie minimum pół roku musisz zaaklimatyzować. To co ja zakupiłem podlewam i patrze na niego i dopiero na wiosne pomyśle co z nim zrobić. Teraz drzewko chyli się ku wegetacji i wydaje mi sie że jak to nazwałeś narzędzie w Twoim ręku mogą okazać się dla niego zabójcze:-)