To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - prosze o ocene i porade co dalej FICUS NATASHA

Anonymous - 2009-08-15, 18:34
Temat postu: prosze o ocene i porade co dalej FICUS NATASHA
Witam. CO DO KSZTALTOWANIA TO JESTEM POCZATKUJACY I TA ROSLINA TO MOJ DEBIUT. moja roslina (zdjecia w zalaczniku) ma ok 2,5 roku i sklada sie z 5 sadzonek o roznych grubosciach. miesiac temu pierwszy raz owinolem drzewko rafia i na wiosne planuje sciagnac rafie, dodac 5szt sadzonek (ktore zasadzilem 2dni temu) i na nowo owinac rafia juz z nowymi sadzonkami. prosze o porade co mam jeszcze zmienic w tej roslinie zeby bardziej kfalifikowala sie na bonsai i jak najlepiej wykozystac szczyty z tych sadzonek ktore planuje wiosna dodac.
Anonymous - 2009-08-17, 10:53

Jak dla mnie to jesteś na dobrej drodze. Tak na prawdę to jest już bonsai, tyle że nie wystawowe. Bonsai to sztuka. Więc jeśli jakas roślinkę się wg jej zasad pielegnuje to co to jest jak nie bonsai? Na razie jednak jest zbyt ubogie żebyś mógł sie chwalić. Pytasz co robić dalej. Odpowiedź jest prosta. Pielęgnować - po prostu żeby drzwko nabrało wyglądu potrzeba czasu...
Anonymous - 2009-08-22, 10:57

a co najlepiej zrobic z szczytami z nowych sadzonek ktore dodam wiasna? czy ksztalt mojej rosliny jest dobry i warto go utrzymac i pielegnowac czy zmienic cos?