Lecznica - Prosze o pomoc w walce z maczniakiem
grzesiq - 2009-08-15, 14:44 Temat postu: Prosze o pomoc w walce z maczniakiem Witam wszystkich klonika polnego zaatakowal mi maczniak w polsce by to nie byl az taki straszny problem kupil bym jakis preparat i bym leczyl.
Sprawa wyglada tak mieszkam w angli i nie moge znalezsc odpowiedniego preparatu nie mam pojecia jak ta choroba nazywa sie po angielsku czy ktos moglby mi pomoc
SirDejw - 2009-09-27, 12:25
Z tego co udało mi się znaleźć to nazwa łacińska brzmi: Microsphaera
Z tym że mało jest info na temat mączniaka, który atakuje klony (Acer):
Dość pospolity patogen porażający zazwyczaj dęby europejskie, a szczególnie dąb szypułkowy, mniej inne gatunki. Może porażać również pędy buka i kasztana jadalnego.
Za pomocą wikipedii po angielsku znalazłem potencjalne nazwy mączniaka, o ile łacińska ci nie wystarczy bo być może właśnie takiej używają wyspiarze
Erysiphe, Erysiphaceae, Erisiphe, Mildew
grzesiq - 2009-09-28, 20:59
Super dzieki za starania myslalem ze temat juz umarl
Poradzilem sobie obciolem wszystkie liscie i spryskalem srodkiem ALIETTE 80 WG
(z polski wyslala mi go mama )
A co do angielskiej nazwy znalazlem srodek do walki z chorobami na rozach w opisie bylo ze zwalcza brazowe plamy na lisciach i taki bialy nalot wygladalo jak maczniak opisany byl jako MILDEW co by sie pokrywalo z tym co znalazles wiec nastepnym razem sprobuje powalczyc tym srodkiem
pozdrowionka
Anonymous - 2009-10-04, 14:34
Ja mam co roczny problem z mączniakiem na klonach (A.ginnala i A.negundo) dwa razy w roku. Wokół mnie są same klony tak że ciężko uniknąć tego grzyba. Stosuję preparat Talstar 100 EC z powodzeniem. Mączniak znika po ok tygodniu. Za pół roku pojawia się znowu. Od dwuch lat mniej więcej wiem kiedy sie pojawi i robię oprysk.
slowikp - 2009-10-05, 05:34
http://www.przyjacielebon...topic.php?t=159
|
|
|