Kształtowanie drzewek - cieżkie są początki bonzaisty...
Anonymous - 2009-08-07, 18:46 Temat postu: cieżkie są początki bonzaisty... Witam wszystkich forumowiczów. Od ok 6 tygodni opiekuję się roślinką kupioną całkowicie przypadkowo. Ale jak już jest to zacząłem sie nia opiekować. Jest to Karmona Drobnolistna (KD) i z tego co widze zaaklimatyzowała sie całkiem dobrze. Co prawda bez przesadzania ale odpowiednio podlewana, zraszana wieczorem dość obficie powoli zaczyna odżywać. Zgubiła trochę listkow na poczatek (co mnie martwiło) ale czekałem wytrwale. Teraz powoli zaczyna wypuszczać pędy - takie zielone gałązki jak na zdj. 1.
I tu pytanie:
Czy pozwolić tym gałązkom urosnąć czy przycinać i powodować wzrost korony. Dodam, że interesuje mnie efekt jak na zdj. 2 lub badzo gęstej korony jak na zdj 3 (zdaje sobie sprawę ze to inny gatunek)
Z góry dziekuję za pomoc.
rastaman - 2009-08-08, 08:33
no na takie efekty raczej długo poczekasz jak na tych zdjęciach 2i 3 ale kto jest wytrwały ten w sztuce bosai daleko zajdzie jak dla mnie to radził bym przycinać ale to tylko moja sugestia pozdrawiam
Anonymous - 2009-08-10, 09:23
Jeśli chcesz zagęścić koronę, poczekaj aż młody pęd osiągnie ok. 8 rzędów listków, po czym przytnij zostawiając 2 lub 3.
Anonymous - 2009-08-13, 18:17
Ok, dziekuje za pomoc. Zobaczymy co z tego wyjdzie
PS. Ale to tylko te nowe przycinac czy starsze tez troche?
|
|
|