Kształtowanie drzewek - świerk
Anonymous - 2009-07-26, 16:59 Temat postu: świerk Witam! Chciałbym pokazać wstępny zarys mojego świerka, drzewko nie dokończone ponieważ górę chce skończyć w przyszłym roku żeby drzewko na pewno przeżyło:)
a potem odrutować dokładnie każdą z gałązek i dać im opływowe kształty plus jiny na dolnych pozostawionych kikutach...
Jakieś podpowiedzi ?
Czy mogę doformować drzewko do końca i nic mu się nie stanie
I z czasem jaką doniczkę najlepiej dać do tego drzewka, owalną czy prostokątną?
Anonymous - 2009-07-27, 09:14
Prostokąt najlepiej brązową ładnie się komponuje i jest klasyczna dla iglaka w tym stylu.
Anonymous - 2009-07-27, 18:17
Mam może głupie pytanie, ale jakos niełatwo jest mi znaleźć odp. Czy jakis rodzaj iglastych bonsai można hodować w domu? Albo azalię?
Anonymous - 2009-07-27, 18:58
Iglaka hodować w domu to tylko jałowiec "Nana" ,azalię też mozna,ale odmianę domową
Anonymous - 2009-07-27, 20:18
spoko off top a czy ja dostane odpowiedzi i jakieś rady ?
Anonymous - 2009-07-29, 15:44
NIC??
Anonymous - 2009-07-30, 18:06
Co do tych kikutów z których chcesz zrobić jin są one nijakie do reszty rośliny i nie bedzie to na pewno dobrze wygladało(konary po 20cm-jin5cm) pomyśl nad zrobieniem jina z czubka świerka plus z kilku bocznych konarów tak jak to sie obserwuje np. w górach.
fidelpatcha - 2009-07-31, 09:42
Witam
Po pierwsze odnośnie świerka. Wstępnie ułożyć oczywiście możesz i będzie to nawet miało pozytywny efekt w postaci doświetlenia rośliny i polepszenia cyrkulacji powietrza. Ja zrezygnowałbym ze wszystkich gałęzi wyrastających poniżej połowy wysokości, a pozostałe znacznie mocniej przygiął w dół. Jiny owszem, ale króciutkie.
O donicy docelowej na razie nie myśl, sprawdź jedynie czy podłoże w którym rośnie nie jest zbyt gliniaste, jeśli tak to warto przesadzić na wiosnę do jakiejś lekkiej mieszanki.
Tu masz inspiracje świerków. Zwróć uwagę zwłaszcza na kształt gałęzi.
Historia
I ten sam wcześniej:
Historia rośliny
Natomiast co do posta uż. Zelkova - Bardzo ciekaw jestem co to za Jałowiec Nana? Znam faktycznie kilka gatunków posiadających odmiany Nana, wszystkie one to outdoor. Chętnie więc dowiem się o tym gatunku, którego to nijak na google namierzyć nie mogę!
Anonymous - 2009-08-04, 11:53
Ucięcie gałęzi do połowy raczej nie jest za dobre ponieważ w ziemi było 15 cm pnia, więc zrobiła by się łysa szczotka
Anonymous - 2009-08-05, 12:50
Fajne formy ale mi chodzi o styl prosty, gałęzie na pewno przy następnym formowaniu pójdą jeszcze niżej może nawet o połowę tylko nie wiem jak rozwiązać sprawę z czubkiem gdyż jest podwójny
Anonymous - 2009-08-05, 18:52
właśnie wprowadziłem drobne zmiany obniżyłem gałęzie aby łatwiej się je oddzielnie formowało w przyszłości. Jak uzbroję się w druty to może zrobię górę ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać
wydaję mi się, że coraz ładniejszą formę przybiera główna gałąź
|
|
|