Początki - Pomóżcie z wyborem gatunku
Anonymous - 2009-07-13, 18:13 Temat postu: Pomóżcie z wyborem gatunku Witam!
Proszę o pomoc w wybraniu gatunku na czwartego bonsaia. Mam do wyboru:
1. Kolejny ficus retusa
2. Azalię
3. Ligustr chiński
Pomóżcie proszę!
Anonymous - 2009-07-13, 20:30
ja bym wybral ligustra
od kiedy sie interesujesz bonsai widze ze jestes z wrocka byles kiedys na warsztatach bonsai i gdzie kupujesz swoje drzewka?
Anonymous - 2009-07-13, 20:38
Drogi miśku13 często bywam w Akademii Bonsai i drzewka kupuję z róznych źródeł np. ze szkólki z marketu i czasami od przyjaciół. Mimo swojego wczesnego wieku bardzo się tym interesuję i mam 4 drzewka (uformowane) i 5 nie uformowanych. We Wrocku jak już wcześniej wspomniałem jest Akademia Bonsai jest tam duuuuuuuuuuuuużo drzewek. Pozdrawiam
Anonymous - 2009-07-13, 20:43
A bonsai interesuję się od 3 lat.
EnDiK - 2009-07-13, 21:17
Ja zaczynałem jak byłem mniejwięcej w Twoim wieku.
Moim zdaniem to jest prośba bez sensu. To zależy od Twojego gustu i od tego jakie warunki możesz zapewnić roślinie a nie od ludzi z forum. Wybieraj co chcesz. Poczytaj o gatunkach, pooglądaj zdjęcia jeśli nie masz możliwości oglądania na żywo rośliny i wybierz sam co Ci pasuje.
Ja np bym wybrał azalie bo jeszcze nie mam takiej rośliny. A ktoś inny miłorzęba bo nieźle śmierdzi jak kwitnie. A jeszcze inna osoba że retusa "marchewe". . . .
Anonymous - 2009-07-14, 09:28
Ligustr albo ficus. Ligustr rośnie szybko niczym chwast a fikus jest niemal niezniszczalny. Zdrowego ligustra o tej porze roku to przycinam nawet ze dwa razy w tygodniu tak szybko rośnie.
rastaman - 2009-07-14, 10:18
jesli naprawdę nie umiesz sie zdecydować i potrzebna ci pomoc to ja radzę zakup wszystkie trzy gatunki i problemik z głowy a radocha na pewno będzie.
Anonymous - 2009-07-14, 10:44
Dziękuję wam! Chyba kupię ligustra i azalię Dzięki
|
|
|