To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - świerk

nandu - 2009-07-11, 21:01
Temat postu: świerk
Witam wszystkich
Podobny post umiesciłam na innym forum, jednak chciałabym zasięgnąć również Waszej opinii. Jestem poczatkująca w temacie bonsai no ale od czegoś trzeba zacząć :-)
Mam na balkonie kilkunastoletni świerk. Drzewko nie jest w najlepszym stanie ponieważ nie mając pojęcia o pielęgnacji bonsai jedynie podcinałam gałęzie.
No i teraz pytanie do Was. Czy da się coś zrobić z tym drzewkiem?
Jeszcze pokażę jedną z moich propozycji (nie wiem czy wykonalna i z sensem :oops: )

nandu - 2009-07-17, 11:29

Nikt nie pomoże? Szkoda...
__Alien__ - 2009-07-17, 23:10

Na tych zdjęciach praktycznie nic nie widać, więc ciężko pomóc. Spróbuj zrobić w lepszej jakości i różnych perspektyw: przód, tył itd, może ktoś wtedy Ci pomoże, na razie nawet ciężko ocenić na podstawie tego zdjęcia kształt pnia.
nandu - 2009-07-18, 10:41

Dziekuję za odpowiedz

Zdaję sobie sprawę, że zdjecie jest zagmatwane ale przyznam szczerze, że ciężko mi to bydle obfotografować :( . Spróbuję zrobić lepsze zdjęcia na lepszym tle. Teraz mogę jedynie dorzucić zdjęcie pnia i gałęzi.
To drzewko ma długie gałęzie z bardzo oddaloną zielenią od pnia. Zastanawia mnie jak tą zieleń zbliżyc do pnia i czy się wogóle da?

Planuję w tym roku :
wzmocnić drzewko
wykończyć przędziorki
wykosić nadmiar zielonego jesienią

W przyszłym roku chciałam zabrać drzewko na warsztaty, ale po pierwsze nie wiem czy ono się wogóle do tego nadaje a po drugie chciałabym coś o nim wiedzieć i nie iść tam z pustą głową (dlatego sama zastanawiam się co zrobić i proszę Was o opinie na ten temat).

Pozdrawiam wszystkich maniaków :-)