To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Sam nie wiem co wpisac

Anonymous - 2009-07-11, 18:56
Temat postu: Sam nie wiem co wpisac
a więc, kupiłem bonsaia w obi, były wszystkie takie same różniące się tylko wysokością.
Mam kilka pytan:
1. jaki to jest typ bonsaia??
2. Jak go przycinac, jesli nie jest za pozno??
3. ponizej dalem zdjecia, 4/5 to styl w jakim chcialbym miec bonsaia
PLS prosze o szybka pomoc przyda sie kazda informacja

Anonymous - 2009-07-11, 22:31

Sageretia theezans
Poprostu opitol wszystkie ostające gałązki. Na cięcie nie jest za późno, ale szkoda czasu dłużej zwlekać.

Anonymous - 2009-07-12, 10:51
Temat postu: Re: Sam nie wiem co wpisac
Jestes pewien ze tym osiagne taki efekt?? Nie chce go zniszczyc, przywiazalem sie do niego :(
@edit ja go nawoze co tydzien, to dobrze??

Anonymous - 2009-07-12, 11:15

Do takiego efektu jak na podanych zdjęciach, to się latami dąży, nie zrobisz bonsai przez jedno cięcie, przynajmniej nie z tego materiału...
Anonymous - 2009-07-12, 11:43

Jak jesteś początkującą osobą to zastosuj kapsułki lub pałeczki nawozowe do podłoża i nie ma już obawy że przesadzisz i masz spokój ;)
Anonymous - 2009-07-12, 13:03

Krystian P. napisał/a:
Do takiego efektu jak na podanych zdjęciach, to się latami dąży, nie zrobisz bonsai przez jedno cięcie, przynajmniej nie z tego materiału...

Tak, ale widze ze dalej nie rozumiecie o co mi chodzi... mam nawoz Substral do Bonsai do rozcienczania, uzywam go, od niego bonsai rosnie bardzo szybko, w 3 tygodnie urosl o 50%. JA NIE WIEM w jaki sposob go przycinac, aby KIEDYS byl taki jak na zdjeciu... Ktore galazlki i jaki sposob przyciac, zeby tak wygladal...
@edit a co myslicie o tym zeby go nie przycinac, wyrosnie z niego po prostu zwykle krzaczycho czy jak??

Anonymous - 2009-07-14, 08:55

1. Miotlasty
2.wszystkie odrosty których nie było w zeszłym roku. Zagęszczaj czyli podcinaj tak aby na każdej gałązce na której było 8 liści zostawały tylko 2. Na miejscy każdego liścia powinna wyrosnąć gałązka.
3Postaraj się tak aby gałązki na dole były nieco dłuższe od tych na górze.