Kształtowanie drzewek - ficus 16 letni pomocy w prowadzeniu (pomysły?)
Anonymous - 2009-07-01, 19:22 Temat postu: ficus 16 letni pomocy w prowadzeniu (pomysły?) Witam! Chciałbym prosić o naniesienie jakiś poprawek i pomysłów na poprowadzenie tego drzewka. Pod tym linkiem jest album z nowymi zdjęciami TUTAJ
Coś w ogóle interesującego da się wykombinować, ale sam sobie nie mogę poradzić...
Anonymous - 2009-07-06, 16:43
Aby doradzić trzeba widzieć na żywo.
Anonymous - 2009-07-06, 16:52
mickel napisał/a: | Aby doradzić trzeba widzieć na żywo. |
ale można by było na zdjęcie nanieść poprawki jak poprowadzić drzewko
Anonymous - 2009-07-06, 18:03
Dobra spróbuje coś wymyślić , morze poodginasz gałęzie na boki i zrobić z niego chokkana lub hokisacha. Po polsku wyprostowany regularny lub miotlasty.
Anonymous - 2009-07-06, 22:59
Na innym forum już zapodałem moją propozycję, to tu też dam, a co..
Ok, tutaj moja koncepcja na to drzewo, virt zrobiony na szybciora.
1. Redukcja wysokości
2. Najniższym gałęziom pozwalasz rosnąć nie przycinając co pozwoli im nabrać odpowiedniej masy.
3. Korzenie powietrzne
Gdy korzenie razem z pniem nabiorą odpowiedniej masy, koronę trzeba będzie poszerzyć.
Ogólnie to skłaniałbym się do banyan style z racji górnej częsci tej rośliny.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Marcin
Anonymous - 2009-07-07, 16:24
Tylko skad on wezmie te korzenie powietrzne?
Anonymous - 2009-07-07, 18:35
Nie wiem, pewnie gdzieś je kupić można?
Nie będę tu dokładnie opisywał jak wymusić tworzenie korzeni powietrznych u fikusa i wszystkich sposobów na uzyskanie ich, bo ten temat można znależć na wielu forach i stronach internetowych, na tym także.
Podstawą jest utrzymywanie wysokiej wilgotności. Jest wiele sposobów, najprostszym jest przykrycie folią tej części rośliny, na której chcemy tych korzeni. Można wypełnić folię mchem torfowcem, który doskonale utrzymuje wilgotność. Po prostu ukorzeniasz tę część rośliny która cię interesuje i czekasz aż korzenie osiągną odpowiednią długość i masę, żeby je można było bezpiecznie odkryć. Czy uzyskasz to przez korzenie powietrzne, czy przez zwykłe korzenie, które wystąpią po zakopaniu pnia "po szyję" w zwykłym podłożu to już zależy od tego, który sposób ci pasuje.
Do tego dochodzi jescze zabawa ze szczepieniem, ukorzenianiem długich pędów najniższych gałęzi, dostawianiem młodych roślin, fuzja ich z rośliną "matką" itd...
Same mu nie urosną na pewno!
Pozdro
slowikp - 2009-07-08, 05:54
Gope głupoty opowiadasz. To co opisujesz to nie będą korzenie powietrzne jak sam zauważyłeś, to będą zwykle korzenie wywalone na wierzch a to już różnica. A powietrzne rosną same jak roślina ma odpowiednie warunki, myślisz, że w oranżeriach bawią się tak jak opisujesz tam rosną same.
Anonymous - 2009-07-08, 07:37
Słowik, nie będę komentował pierwszego zdania twojej wypowiedzi.
Przeczytaj jeszcze raz mój post, może cię oświeci.
Należy roślinie zapewnić odpowiednie warunki - zwiększyć wilgotność, to co napisałem na temat korzeni powietrznych. Czy chcesz wstawiać roślinę do 'oranżerii' czy pod worek foliowy to już twoja sprawa.
To wszystko na temat "efektu korzeni powietrznych" ode mnie.
Miał być virt, jest virt. Nie Tobie miałem pomagać i pewnie nie pomogę...
W związku z postem p. Słowika zamieszczonym poniżej, a nie dotyczący tego tematu, wszystkich miłośników "oranżeryjnych samorosnących korzeni powietrznych" (nie zwykłych korzeni ) odsyłam tutaj:
aerial roots in banyan style
Pozdrawiam
slowikp - 2009-07-08, 07:47
Akurat o korzeniach powietrznych nie napisałeś nic.
Anonymous - 2009-07-08, 21:56
Za to ty w swoich dwóch oświeconych postach wszystkim nam przekazałeś wiele cennych informacji
slowikp - 2009-07-09, 09:59
Sienerski materiał świetny, można z tego zrobić świetną roślinkę. Popatrz trochę w książki ja polecam Jurgen Zaar Podstawy Bonsai. Dokładnie wyjaśnione, które gałązki gdzie mają iść, i nie słuchaj głupot. Jeszcze raz materiał pierwsza klasa. Lubie beniaminy mam ich kilka.
Anonymous - 2009-07-09, 19:44
slowikp napisał/a: | ... i nie słuchaj głupot... |
Tu jeszcze parę "głupich" porad dotyczących korzeni powietrznych:
LINK 1 - ze strony Davida Fukumoto
LINK 2 - z forum BonsaiCHAT.net, m.in. o użyciu mchu torfowca.
Wszędzie głupoty plotą, tylko w tej Polsce jesteśmy najmądrzejsi...
Anonymous - 2009-07-21, 17:57
dzięki wszystkim za odpowiedź, poczekam jeszcze i pokombinuje coś ciekawego z tym drzewkiem...
|
|
|